Fotomontage: Arkivfoto/Transportstyrelsen

Så kan de nya registreringsskyltarna se ut

De möjliga kombinationerna av registreringsskyltar håller på att ta slut. Därför införs ett nytt system i slutet av året.

Tre bokstäver följt av tre siffror, det är kombinationen vi är vana att se på fordonen som rullar på de svenska vägarna. Men nu kommer snart nya kombinationer bli möjliga. För i slutet av 2018 införs ett nytt system för registreringsnummer.

– Det beror på att de nummer som vi har håller på att ta slut. Vi har ett tak på lite drygt 12 miljoner kombinationer och drygt 11,5 av dem är upptagna så vi måste utöka, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsledare på Transportstyrelsen.

I det nya systemet kommer sista siffran kunna vara både en siffra och en bokstav. Ett system som ger 27 miljoner nya kombinationer och totalt 39 miljoner möjliga kombinationer som bör kunna räcka länge.

– Ett av grundkraven var att det ska räcka ett bra tag framöver. Det är svårt att bedöma exakt hur länge det kommer att räcka, men tillräckligt länge kan man säga. Det ska räcka i minst 30 år och det är nog i underkant med tanke på att det gamla systemet hade 12 miljoner kombinationer och räckte i 40 år.

Förra året registrerades knappt 5300 fordon varav drygt 3600 var personbilar i Kungsbacka. Men varken de eller fordon som registrerats före dess kommer att påverkas av det nya systemet utan alla befintliga registreringsnummer kommer att behållas. Däremot kan fordon som registreras efter att det nya systemet införs få en bokstav istället för siffra som sista tecken.

– Det är viktigt att tänka på att det kommer att avregistreras bilar som har de gamla numren och efter en tid blir de tillgängliga igen. Så även i framtiden kan ett nytt fordon få ett gammalt nummer, så att ingen blir besviken om de inte får ett nytt nummer.

Det finns i nuläget inget exakt datum för när det nya systemet kommer att införas. Men prognosen är just nu att det kommer att bli någon gång under det fjärde kvartalet 2018.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar