Så förtidsröstar du

Den övervägande majoriteten kommer att lägga sin röst på valdagen om drygt två veckor. Men redan i dag startar förtidsröstningen på flera platser i kommunen.

En växande andel svenskar väljer att förtidsrösta och onsdagen den 22 augusti öppnas möjligheten upp för de som vill besöka valurnorna.

– Det som krävs är en giltig id-handling samt röstkort. Saknar du legitimation kan du ta med någon anhörig med giltig id som kan intyga din identitet. Dessutom är det långt ifrån alla av vallokalerna som kan skriva ut röstkort, säger Maria Nordström på valmyndigheten.

Ska du också lägga din röst i förtid i en annan kommun kan det krävas lite planering samt egna valsedlar. Det är nämligen de lokala partier som lägger ut valsedlar och då kan det bli svårt att kryssa någon person från din hemkommun.

– Ska du personrösta i en annan kommun än den du bor kan det vara bra att ta med egna namnvalsedlar, säger Nordström.

Nytt jämfört med 2014 års val är att det i varje kommun ska finna platser öppna för förtidsröstning fram till att vallokalerna stänger klockan 20.00 den 9 september.

– Du ska kunna rösta i vilken kommun som helst över hela landet lika länge som din ordinarie vallokal har öppet på valdagen.

Tidigare har det varit möjligt att rösta med hjälp av bud på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning. Nu har det utökats med en så kallad ambulerande röstmottagare för de som inte har möjlighet att ordna någon som kan buda. 

– Du kan beställa röstmottagare i din kommun som kommer till dig och hämtar din röst i hemmet eller där du är, säger Maria Nordström.

Andra nyheter är också att de partier som ska delta i valet måste ha anmält sig senast 30 dagar innan valdagen, annars blir rösterna ogiltiga. Vid det senaste valet röstade till exempel runt 133 personer på Kalle Ankapartiet. Den här gången kan det dock bli ett tal om ett katastrofval för Ankeborgarna.

– Nej jag tror inte att de är anmälda så deras röster riskerar att bli ogiltiga, säger Maria Nordström.

Björn Alm

Här kan du förtidsrösta

Frillesås – Frillesåsskolan, Elevcafé 

Åsa – Åsa Gårdsskola, Biblioteket 

Åsa – Löftadalens Folkhögskola, B-salen

Fjärås – Smedingeskolan, Utrymme utanför biblioteket

Kungsbacka – Stadshuset, Särörummet, entréplan 

Förtidsröstning valdagen, Entréplan vid Kungsbacka Direkt

Kungsbacka –  Kungsmässan, entrén mot Borgmästaregatan

Kungsbacka – Biblioteksbussen

Älvsåker – Älvsåkerskolan, Uppehållsrummet i Gamla Folkbiblioteket 

Vallda – Toråsskolan, biblioteket 

Onsala – Båt- och Sjöfartsmuseum, Hagards väg, Onsala 

Kullavik – Kullaviksskolan, biblioteket

För mer information och öppettider för respektive röstningslokal besök Kungsbacka kommuns hemsida eller val.se.