Arkivfoton

Så får du status när du träffar äkta Kungsbackabor

krönika

”Det ligger borta vid Hjelmforska”, sa kompisen, av Kungsbackasläkt sedan Gustav Vasas dagar.

Jag tittade på Alléskolan och kände mig som en idiot. Och såg bara Alléskolan.

Hjelmforska?”, sa jag.

Kompisen vevade in.

”Du har inte bott länge i Kungsbacka, du”, skrattade han.

Och där satt den igen! Efter snart 30 år i Kungsbacka är jag inget annat än en gröngöling. Jag ska veta min PLATS!

För Hjelmforska kallas tomten granne med Alléskolan. Inte i dagligt tal, alltså, utan snarare som en klassmarkör. ”JagharbottlängreiKungsbackaändu”-markör. Skiljer agnarna från vetet. Sorterar bort riffraff, nyinflyttat bôs och annat vitt trash från kranskommunerna.

Icke-genuina Kungsbackabor.

Hjelmforska hette den gamla garnfabrik som låg där det idag ligger en jättejättestor parkering, bredvid Alléskolan. Fabriken försvann nån gång på 80-talet. Det kanske inte känns så länge sen, men i en kommun som får ungefär tusen nya invånare varje år så bleknar historien snabbt.

Utom för äkta Kungsbackabor.

När miljöförvaltningen hittade gifter i marken intill Kungsbackaåns nya översvämningsskydd rev tjänstemännen sig förtvivlat i huvudet. Ingen hade nån aning om hur de hamnat där. Värst var det i slutet av Fabriksgatan. Ja, så klart hade det legat en trävarufabrik på adressen. Som impregnerat trävaror, med både en och annan kemikalie i processen. Äkta Kungsbackabor visste detta.

Tjänstemännen i stadshuset stod med byxorna nere, med huvuden böjda i skam, nesligen avslöjade som oäkta Kungsbackabor.

Äkta Kungsbackabor skakade på huvudet och förfärades över inflyttningen. Sen snackade de gamla minnen, om när korna betade på ängarna i Varla eller nåt liknande.

För dig som kanske inte bott här så länge, kommer nu en snabbkurs som omedelbart höjer din status när du träffar äkta Kungsbackabor.

Säg inte Ica Kvantum, säg ”Kronan”. Varje gång. Hemköp vid torget är ”Billhälls” och inget annat. ”Willys” är ALLTID butiken i Hede, där österrikaren Willy Schlee en gång i världen öppnade en lågprisbutik för mat. Lite annat bra att veta, om du inte vill se ut som en fågelholk på parmiddagar med äkta Kungsbackabor, är: ”Kristianssons” – anrikt café som brann ner 2006, idag ligger restaurang Tullen 8 på samma adress. Uttalas för övrigt ”Krischanssons”. ”Kliv In”, ofta med tillägget ”och ramla ut”, klassisk krog innan restaurang Ester tog över lokalen på Norra Torggatan. Ännu mer klassisk var ”Tre Prinsar”, eller, mer äkta, ”Tepe”, högintensiv nattklubb granne med Kungsmässan.

Men se upp. För börjar sällskapet snacka om juldagsfesterna på ”hotellet” (Hotell Halland, men det uttalas aldrig högt) så kanske de inte är äkta Kungsbackabor trots allt.

Juldagsfesterna är som 70-talet. De som var med på riktigt minns ingenting.

Nu ska jag gå och parkera om bilen. Den står på Hjelmforska.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar