Så blir nya Gottskär

Den segdragna historien om en bit mark i Gottskär tycks ha löst sig. Onsala skifteslag har kommit överens med byggherren Jonas Hillhammar om en försäljning. Det öppnar för en ny båthamn och i förlängningen ett helt nytt område.

Onsala skifteslag äger mark i Gottskär. Under en extrastämma i måndags, beslöt sig skifteslaget att sälja en remsa till byggherren Jonas Hillhammar.

Bygga båtplatser

– I och med detta kan vi bygga båtplatser för 100 vanliga båtar och 40-50 gästplatser. Vi är väldigt glada och tacksamma över att Onsala skifteslag vill vara med och stötta utvecklingen av Gottskär. Våra samtal har varit väldigt goda, säger Jonas Hillhammar.

Tanken var först att lägga hamnen i den norra änden, på Hillhammars mark, men där växte ålgräs.

– Vi vill vara miljömedvetna och tänka på miljön. Därför blev det inget där. Nu kan vi istället utveckla hamnen söderut med allt vad det innebär.

Riva Hamnkrogen

Jonas Hillhammar vill låta bygga 50-60 bostäder där den stora parkeringen i Gottskär finns idag. Han vill även riva den nuvarande Hamnkrogen och bygga en ny.

– Tanken är att anlägga en strandpromenad från den nya hamnen till Utholmen. Längs den ska den nya restaurangen ligga, så att den kommer ännu närmare vattnet. Kommunen inte alls varit negativt inställd till detta utan tvärtom. Bollen ligger hos kommunen och de ritar på en detaljplan, som förhoppningsvis är klar i oktober då den ska beslutas av kommunstyrelsen, säger Jonas Hillhammar.

I och med byggnationen kommer han även att behöva spränga en hel del. Den stenen ska användas till att fylla ut vid piren. Hillhammar blir därmed självförsörjande på sten i hamnen.

Är klockrent

– Det är klockrent att bygga detta samtidigt, bra för miljön också eftersom vi inte hämtar någon sten utifrån. Under det första samrådsmötet var allt bara positivt. Och, som sagt, kommunen har varit hjälpsam och har på intet sätt förhalat detta.

I och med bygget av hamn och bostäder, försvinner den stora parkeringsytan i Gottskär. Det blir istället 102 parkeringar under jord.

– Sedan hoppas vi kunna ha en servicebutik som åtminstone är öppen halva året, så att turister och andra kan handla. I övrigt vill vi gärna behålla våra nuvarande hyresgäster, tandläkare och andra, säger Jonas Hillhammar.

Han tror och hoppas att byggstart kan vara våren 2020.

En extrastämma

PO Christenson är ordförande i Onsala skifteslag. Han är nöjd med att affären med Jonas Hillhammar ny är klar.

– Vi hade en extrastämma i måndags där vi beslöt att sälja strandremsan till Jonas Hillhammar. Vi vill inte ses som några bromsklossar utan vill vara med och utveckla Gottskär. Detta beslutet är väl genomtänkt och inget vi gjort ”under galgen”, säger PO Christenson.

Han skickar en halvt syrlig passning till Kungsbacka kommun:

– Nu är det upp till kommunen att hålla vad de har lovat. Vi har väntat med vårt besked för att se vad kommunen vill åstadkomma, men de har inte ens ritat så mycket som ett streck i Gottskär, säger PO Christenson.

Det anmärkningsvärda i historien är att kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg, även är med i Onsala skifteslag. Det är samma sak med kommunalrådet Fredrik Hansson (C). Den sistnämnde hävdar att han bara är passiv medlem som innehar en andel i skifteslaget.

Kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg (M), säger att han är ”positiv” till att affären nu blev av.

Tyck till: Vad vill du se i "nya" Gottskär?

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se