Så blir nya Facklanhuset

Facklanhuset ska rivas. Det nya kan bli dubbelt så stort – med fyra våningar.

– Vi hoppas komma igång med bygget ganska snabbt, säger Jonas Håkansson, VD på Aranäs.

I veckan berättade Aranäs fastigheter att fastigheten som innehåller bland annat biografen Facklan måste rivas. Anledningen är att huset sakta sjunker, vilket i sin tur innebär en säkerhetsrisk.

– Vi måste vara drastiska i och med att huset är skadat. Det är svårt att säga hur länge till det håller i nuvarande skick. Den berömda Kungsbackaleran är sank och skapar sättningar. Det är dessvärre inte mycket att göra, vi måste riva, säger Jonas Håkansson.

Det nuvarande huset är 4 000 kvadratmeter, ungefär. Jonas Håkansson och Aranäs vill dubbla den ytan. De nuvarande två våningarna kan bli fyra våningar.

– En ny byggnad kommer så klart att få ett annat uttryck. Vi kommer att respektera hur det ser ut i innerstaden med kyrktorn och annat, det måste finnas med.

Vad tycker du saknas i innerstaden?

– Det är väl mycket som saknas i Kungsbacka innerstad. Men vi måste bygga något som gör att folk vill vara i innerstaden. Vi har tid på oss att fatta ett bra beslut kring det, säger Jonas Håkansson.

Utflyttning från det nuvarande Facklanhuset kommer att ske från årsskiftet. Sedan är tanken att huset, som har fem-tio hyresgäster, ska rivas under 2019.

– Sedan hoppas jag att en ny detaljplan ska gå ganska fort. Läget är ju bra, mitt inne i centrum. Jag antar att ingen vill ha en stor grop där i flera år.

Detaljplanen till Brända tomten dröjde fyra år innan den blev verklighet. Jonas Håkansson tror och hoppas att detta går snabbare.

– Kommunen har sagt att de ska prioritera det här ärendet. Det här kan bli riktigt bra, säger Håkansson.

Michael Kristiansson, som driver biograf Facklan sedan flera år, berättar att problemen med sättningarna är svåra.

– Vi kan inte ens öppna dörrarna mot torget helt, så illa är det. Det handlar inte bara om sättningarna. Där bankvalvet tidigare stod har man pålat hårt, så det står stadigt medan resten av lokalen sjunker, säger Michael Kristiansson.

Han ser positivt på en flytt och sedan nya lokaler.

– Jag tror vi kan göra något jäkligt bra av detta. Allting kommer att vara nytt och det är samma gäng som gjorde våra nuvarande nya lokaler, som kommer att göra nästa biograf. Det känns väldigt tryggt.

Vad önskar du i den nya biografen?

– En riktigt lyxig salong. Det ska ge en wow-känsla att komma in i den.

Fram tills att den nya biografen på torget står klar, kommer Facklan att inrymmas i Kungsmässan. Michael Kristiansson och Aranäs vill hålla det hemligt i vilken lokal filmhuset kommer att få. Gissningarna har handlat om Sibas före detta lokaler.

Biografen kommer dock tillfälligtvis att ligga i Intersports gamla lokaler i Kungsmässan. Enligt uppgifter till Kungsbacka-Posten kommer taket att höjas där för att få plats med bion.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) säger i en kommentar angående rivningen av Facklanhuset:

– Biografen är viktig då den i stor utsträckning bidrar till liv och rörelse i centrum.

Facklanhuset byggdes på 1960-talet och har förutom Domus även varit postkontor.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se