Socialdemokraten Magdalena Sundqvist har tillsammans med partikamrater lämnat in en motion om att fler funktionsnedsatta måste komma in på arbetsmarknaden.
Socialdemokraten Magdalena Sundqvist har tillsammans med partikamrater lämnat in en motion om att fler funktionsnedsatta måste komma in på arbetsmarknaden. Bild: Tobias Sandblom

S vill få in fler funktionsnedsatta på arbetsmarknaden

Kungsbacka behöver bli bättre på att anställa personer med funktionsnedsättning. Det tycker Socialdemokraterna, som föreslår en utredning för att förbättra statistiken.
– Alla invånare ska ha rätt till ett gott liv hela livet, säger Magdalena Sundqvist, ledamot i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Socialdemokraterna inkom nyligen med en motion till kommunfullmäktige i vilken man föreslår en utredning som ska generera i att fler personer med funktionsnedsättning kommer in på arbetsmarknaden.

– Vi behöver göra ett rejält omtag. Vi måste ge fler plats på arbetsmarknaden genom att bredda rekrytering och ta vara på fler kompetenser. Det måste finnas bra verksamheter där man har en stimulerande vardag och att man lever ett gott liv hela livet, så är det inte idag, säger Magdalena Sundqvist.

Svårt att komma in på arbetsmarknaden

– Vi har haft dialog med familjer med funktionsnedsatta familjemedlemmar, och de berättar att de upplever att det är svårt att komma in på arbetsmarknaden. Och den sysselsättning och de dagverksamheter som finns är inte av den kvaliteten som gör att man får ett bra liv.

ANNONS

Socialdemokraterna menar att kommunen, som är den största arbetsgivaren, har ett särskilt ansvar att rekrytera personer med funktionsnedsättning, men vill gärna få med näringslivet på tåget.

Kungsbacka tar ledartröjan

– Vi som kommun bör ta ledartröjan i detta arbete även för att visa på möjligheter för det privata näringslivet, att man bör ta ett gemensamt samhällsansvar för personer med olika funktionsnedsättningar.

Hur många anställningar och vilka yrken det handlar om kan Magdalena Sundqvist inte uttala sig om. Hon menar att man måste se till varje enskild individ och att utredningen resulterar i en handlingsplan för hur man rekryterar personal med funktionsnedsättning.

I motionen står det också att ”effekterna av att anställa fler personer med funktionsnedsättning blir bland annat minskade kostnader för kommunen och ökad mångfald på arbetsplatserna. För individen innebär det höjd livskvalitet.”

– Vi har inte råd att inte ta tillvara på alla invånarnas olika kompetenser. Det är viktigt att vi gör det, både för individen och för samhällets skull. Det är win-win.

LÄS MER:Så vill riksdagspartiernas toppnamn förändra Halland

LÄS MER:Dags att dra ner på besparingarna

LÄS MER:LSS i Sverige är långt ifrån tillräckligt – stärk assistansen

.

ANNONS