S kräver mindre barn-grupper

Färre barn i barngrupperna och en sänkt terminsavgift på Kulturskolan. Det är några av förslagen i Socialdemokraternas kommunbudget för nästa år.

Torsdagen den 16 juni ska kommunfullmäktige besluta om budgeten för nästa år. Budgetmötet brukar ofta utvecklas till närmast en allmänpolitisk debatt, med många talare i talarstolen. Den styrande alliansen har redan lagt fram sitt budgetförslag.

Nu lägger Socialdemokraterna sin skuggbudget. Där vill de bland annat lägga 30 miljoner extra på att minska barngrupperna i skolan.

S-budgeten innehåller också särskilda satsningar på så kallade fritidskort i kollektivtrafiken för högstadieelever och extrapengar för att minska sjukfrånvaron i vården. En miljon kronor vill S lägga på att sänka avgifterna till kulturskolan, från drygt 900 till 500 kronor om året.

– Vi vet att det finns familjer som inte har råd att låta sina barn gå på kulturskolan. En satsning på lägre avgifter skulle vara ett litet steg i rätt riktning, säger kommunalrådet Eva Borg (S).

Totalt innehåller S-budgeten ökade satsningar på nästan 51 miljoner. Satsningarna ska enligt förslaget finansieras genom att använda de dryga 50 miljoner i överskott som budgeterats för 2017.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se