Regionen växlar upp – nu höjs tempot i vaccineringen

Region Halland slutar spara på andradosen och ökar takten i vaccineringen mot Covid-19. I slutet av nästa vecka ska alla hallänningar på särskilda boenden ha fått sin första spruta med vaccin mot det fruktade viruset.

Som många andra landsting har region Halland startat försiktigt med vaccineringen mot covid-19. Ett av skälen uppges vara att man ville vara säker på att ha vaccin kvar på lager, eftersom vaccinet ges i två doser.

Nu menar Folkhälsomyndigheten att det kommer att finnas säker tillgång på vaccin och Region Halland ökar därför takten i vaccineringen.

– Det betyder att vi kan vaccinera fler under de kommande veckorna och samtidigt garantera att de som fått dos ett också ska kunna få dos två inom angiven tid, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i regionen.

Bara den här veckan räknar regionen med att drygt 2 000 doser vaccin ska kunna ges i Halland. Som tidigare uppgetts så handlar det framför allt om att få ut vaccinet till äldre och de som jobbar i vården.

Redan i slutet av nästa vecka räknar regionen med att samtliga hallänningar som bor på särskilt boende ska ha erbjudits den första dosen vaccin mot covid-19.

I Kungsbacka gavs de första doserna igår, på Sandlyckans äldreboende och vaccinering av anställda i vård och omsorg ska också fortsätta i veckan. För de hallänningar som har hemtjänst ska de första doserna börja ges med start i morgon, uppger regionen.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se