Region Halland vill stötta Tjolöholm som turistmål. Arkivfoto.

Regionen förhandlar avtal med Tjolöholm

Region Halland och styrelsen för Tjolöholm förhandlar om nytt avtal. Målet är att stärka varumärket som ett av Hallands främsta turistmål.

Avtalet diskuteras i dagarna mellan politikerna i styrelsen för stiftelsen Tjolöholm och företrädare för Region Halland. Målet med överenskommelsen är att ytterligare stärka Tjolöholms ställning som turistmål i Halland. Tjolöholm, som ägs och drivs en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman, har på senare år satsat hårt på bland annat skördefester, julmarknad och andra publika arrangemang.

I avtalsförslaget ska det arbetet stärkas ytterligare, där Tjolöholm ska utvecklas ”till ett centrum för kunskap och bildning med inriktning på Arts and Craft.”

Arts and Craft-rörelsen hade sin största stund i det sena 1800-talets England, och hela Tjolöholm är mer eller mindre ett skolboksexempel på den tidens kulturella ideal.

Kungsbacka kommun lägger varje år flera miljoner i bidrag för att stötta driften av slottet. Kommunen har de senaste åren också lagt pengar på att renovera det så kallade Magasinet på egendomen, en lokal som i framtiden ska kunna användas till bland annat konserter och andra arrangemang.

Finansieringen av avtalet med Region Halland förhandlas fram mellan regionen och stiftelsen Tjolöholms styrelse, som leds av två kommunalråd från Kungsbacka. Det är i nuläget inte känt hur mycket pengar regionen kan komma att lämna i bidrag.

Läs mer: Tjolöholm rustar upp

TV-profil ny trädgårdsmästare på Tjolöholm

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar