Regionen förbereder för storskalig vaccinering – ”vi har flera alternativ”

I vaccinplaneringens fas 4 ska den breda allmänheten börja erbjudas vaccin. Kampanjen väntas starta i månadsskiftet mars-april och nu förbereder regionen lokaler stora nog för massvaccinering.

– Vi har flera alternativ som vi jobbar med, säger talespersonen Johanna Wiechel Steier.

Region Halland har kritiserats för att vara sena i starten när vaccinet mot covid-19 rullar ut i landet. Så sent som förra veckan låg regionen i bottenskiktet när det gällde fördelade vaccindoser i landet. De ansvariga har försvarat sig med att leveranserna är osäkra och att de behöver ha kvar vaccin också för den viktiga andradosen. I Halland ges vaccinet i fyra faser, där personer på äldreboenden och med hemtjänst redan börjat vaccineras. Därefter följer 70-plussare, vårdpersonal och andra nyckelpersoner och i den tredje fasen vaccineras riskgrupper med bakomliggande sjukdomar.

Först i den fjärde fasen ska alla hallänningar mellan 18 och 64 erbjudas vaccin.

– Som det är nu räknar vi med att dra igång vaccineringen i fas 4 någon gång i månadsskiftet mars-april. Men det är en planering som bygger på de vaccinleveranser vi vet kommer. Får vi mer vaccin så kommer vi kunna dra igång tidigare, säger Johanna Wiechel Steier på region Halland.

Den fjärde fasen kommer att öka trycket på de som vaccinerar. Hela tiden har planen varit att ha vårdcentralerna som bas, men bland hallänningarna finns minst sagt en längtan efter att snabbt komma ur pandemin. Planering finns för någon form av storskalig vaccinering, medger Johanna Wiechel Steier.

– Absolut. Vi har fått många tips som vi nu tittar närmare på. De måste vara ändamålsenliga, de ska vara lätta att komma till, samtidigt som de erbjuder trygga och säkra avstånd. I samband med detta tittar vi också på vilka av regionens egna lokaler som skulle kunna användas, säger hon.

I en sådan massvaccination tar man in de som ska vaccineras i en del av byggnaden och slussar så småningom ut dem färdigvaccinerade på andra sidan. Fördelen är att det i bästa fall ger ett snabbt flöde och en hög vaccinationstakt. Samtidigt är det mycket logistik som måste fungera.

– Det handlar ju också om tillgång till personal, och inte bara sådan som har ordination att vaccinera. Det kan handla om administrativ personal eller någon form av värdar. De som fått vaccin ska ju vila en kvart efter att de fått sprutan.

I andra regioner planeras för rena drive-in-vaccin-center, till exempel i ishallar, eller andra mycket stora byggnader. Enligt Johanna Wiechel Steier ska det finnas lämpliga lokalkandidater också i Kungsbacka.

– Vi arbetar med flera alternativ, men det finns ännu inga beslut fattade. Det bör vara lokaler som ligger centralt, som alla kan ta sig till och som klarar en stor mängd människor samtidigt. Men mycket hänger så klart på i vilken takt vi får leveranser av vaccin, säger hon.

Enligt region Hallands interna planering ska vaccinationerna i fas 2, som bland annat omfattar alla hallänningar 70 plus och äldre, börja i slutet av februari. Enligt samma planering ska alla som bor i Halland kunna vara vaccinerade mot covid-19 runt midsommar.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se