Regeringen vill införa hemkörning från Systemet

I vissa delar av landet har invånare kunnat få alkohol levererat till hemmet från Systembolaget under en försöksperiod. Nu vill regeringen att försöket ska bli permanent och gälla i hela landet.

2012 infördes försöket med hemleverans från Systembolaget till privatpersoner som är över 20 år och skrivna i Askim, Borås, Brämhult, Göteborg, Mölndal, Skåne län, Stockholms län, Uppsala, Västerbottens län och Västernorrlands län. I de områdena har kunder kunnat beställa alkohol över nätet för att sedan få det levererat hem inom 4-6 dagar mot en fraktavgift.

– Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service. Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Nu förelår regeringen i en lagrådsremiss att försöket ska bli till en permanent tjänst som ska gälla i hela landet.

– Vi lever i ett avlångt land med väldigt varierade avstånd till serviceverksamhet. Jag tror att detta skulle kunna underlätta för landsbygden, säger socialminister Annika Strandhäll.

Tyck till: Är hemkörning från Systemet en bra idé?

Regeringen poängterar att det är viktigt att värna om den restriktiva alkoholpolitiken och att Systembolaget ska ha god uppsikt och kontroll över vilka man säljer till.

– Vi gör den bedömningen att vi inte ser en ökad alkoholkonsumtion i de ställen där vi har prövat det här under pilotperioden, säger Strandhäll till Aftonbladet.

Regeringsförslaget har lämnats in till lagrådet och att det går igenom föreslås det träda i kraft den 1 april 2019.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se