Raka spåret för Liberalerna

Liberalerna gick på knock i de södra kommundelarna. I Åsa ökade partiet stort. Frågan om fler tågstopp satte sin prägel på regionvalet. – Sådana här siffror har vi inte sett sen Westerberg-effekten på 80-talet, säger Tommy Rydfeldt (L).

Åsa station blev en valfråga – och den klyvde Halland i nord och syd. Liberalernas Tommy Rydfeldt har hårdnackat drivit frågan att Hallandstrafiken ska fråga Trafikverket om möjligheten till fler tågstopp i Åsa.
Men de andra partierna har sagt nej.
Det har nu gett resultat i regionvalet. I de tre Åsa-distrikten går L fram stort på regionnivå, och även i kommunalvalet till viss del. Liberalerna ökar med runt sju procentenheter.
– Jag har noterat detta och vi har fått bra betalt för vår kamp för fler tågstopp i Åsa. Vi får nog gå tillbaka till mitten av 1980-talet för att se något liknande, Westerberg-effekten, säger Tommy Rydfeldt, som tycks ha skapat Rydfeldt-effekten.

Nu gäller det att du står upp för det du lovat?

– Ja, absolut, det är klart att jag gör. Det här resultatet ger mig ännu mer kraft. Jag har på papper att jag har befolkningen bakom mig, säger Tommy Rydfeldt.
Valresultatet på regionnivå i de södra kommundelarna är en rejäl käftsmäll för Moderaterna och för Miljöpartiet. M rasar med runt tio procentenheter, mellan fem och tolv. Miljöpartiet nästan halverar sina siffror på samma orter.

– Jag hoppas att Moderaterna tänker om i frågan om tågstopp efter detta. För MP är det också en rejäl smäll och det är klart att folk tycker det är konstigt att ett parti som har miljö i sitt namn inte står upp för fler tågstopp fullt ut.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se