”Räddningstjänsten kom inte fram”

Räddningsinsatsen vid drunkningsolyckan i Västra Hagen i går försvårades av ett stort antal felparkerade bilar. Räddningstjänsten kom inte ens fram för att sjösätta räddningsbåten.

– Tragiskt och chockerande. Innan du parkerar på förbjudet område, tänk på att det finns skäl till förbudet, säger Per Ödman, kommunfullmäktiges ordförande och boende i området.

Efter den tragiska händelsen vid badplatsen i Västra Hagen-området, där en man omkom i en drunkningsolycka, är Per Ödman en av dem som nu agerar. Redan tidigt i går under årets varmaste dag uppmärksammade han att mängder av felparkerade bilar ställt sig så att det inte gick att komma fram längs vägen. Ödman kontaktade både kommunen och förbundsdirektören vid räddningstjänsten i Storgöteborg för att bringa ordning i p-kaoset.

Det hjälpte inte. Bara timmar senare gick larmet om drunkningen.

– Ambulanser och räddningstjänst hade mycket svårt att ta sig fram på grund av de felparkerade bilarna. Räddningstjänsten kom inte ens fram med räddningsbåten. Nu visade det sig att båten kanske inte behövts, men det är allvarligt att parkeringsförbudet inte respekteras. Jag förstår att det är varmt och att folk vill bada, men nästa gång kan det vara du som är i nöd och räddningstjänsten inte kommer fram. Förbudet finns där av en anledning, säger Per Ödman.

Fortfarande chockad av händelsen satte han sig sent i går kväll och skrev ner sina tankar i en insändare, undertecknad tillsammans med räddningstjänstens förbundsdirektör Lars Klevensparr. Och de har ett bistert budskap till alla som trotsar p-förbud och parkerar fel vid populära badplatser.

”Nästa gång kan det vara dina nära och kära som som behöver vår hjälp, men vi kommer inte fram på grund av att det står en privatbil i vägen”, skriver de.

Per Ödman (M) är också vice ordförande i Räddningstjänsten Storgöteborg.

Läs också: Drunkningsolycka vid Toseviken

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se