Psykisk ohälsa i fokus en hel månad: ”Vill öka förståelsen”

Stress, kroppshets och ensamhet – under en hel månad ordnas föreläsningar och aktiviteter om psykisk ohälsa i kommunen. ”Det finns fortfarande ett stigma kring det”, säger folkhälsoutvecklaren Maria Aviles.

Förra året ordnades för första gången Psyklyftet, en temavecka om psykisk ohälsa i Kungsbacka. Det här gången blir det en hel temamånad.

– Vi såg att det fanns ett stort intresse för att arrangera olika programpunkter under det här temat. Det blev mer än vad som rymdes under en vecka så vi kände att det är bättre att sprida ut det så att fler får möjlighet att delta, säger Maria Aviles.

Programmet startar på onsdag, den 24 oktober, med en föreläsning på kulturhuset Fyren. Då pratar den före detta biskopen Caroline Krook om klassiska livsfrågor, med utgångspunkt från Ingmar Bergmans filmer.

Brett program

Under månaden blir det sedan föreläsningar om allt från psykisk ohälsa hos äldre till kroppshets, stress och föräldraskap.

– Vi vill att det ska vara ett brett program där det finns något för de flesta, allt från personer som lever med psykisk ohälsa till personer som mår bra men vill lära sig mer, säger Maria Aviles.

Utöver programmet för allmänheten kommer det bli temadagar för skolpersonal där ett av temana är psykisk och fysisk hälsa

– Det kommer bland annat handla om hur man kan jobba med motivationsforskning, fysisk aktivitet för att stärka inlärning och könsroller och normer.

Det blir inte bara föreläsningar under månaden. Den 5-25 november ställer fritidsgruppen Ung konst ut sina konstverk på Fyren, med temat Livets ljusa och mörka sidor. Den 19 november blir det ett regnbågscafé på Elektronen och på biblioteken kommer det ordnas ”Slow reading club” där ungdomar kan läsa och få boktips i en lugn miljö.

Vill öka förståelsen

Psyklyftet arrangeras av Kungsbacka kommun tillsammans med flera olika aktörer.

– Det är viktigt att öka kunskapen kring psykisk hälsa och ohälsa och bidra till att öka förståelsen. Ofta finns det finns det förutfattade meningar, stigman och ensamhet kopplat till det. Kommunen behöver jobba för att främja hälsa och lyfta de aktörer som finns när man behöver hjälp. Det är en jätteviktig del i kommunens folkhälsouppdrag, säger Maria Aviles.

Hur hoppas du att intresset blir?

– Jag hoppas att det blir ett stort intresse och att många känner att de kan hitta något som är relevant för just dem i programmet.

Alla programpunkter finns på kommunens hemsida.

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se