Promenaden blir en kamp mot klockan

Kustpromenaden i Åsa har blivit en dundersuccé. Men 400 000 kronor i EU-bidrag kan brinna inne på grund av en konflikt med markägaren.

– Det blir en kamp mot klockan, säger Lars Ranäng, projektledare.

Stråket lockar folk från stora delar av kommunen, och även andra orter i Västsverige. Men den fortsätta sträckningen i norr och söder har stött på patrull.

I norr är sträckningen tänkt att gå via en bro som är inkilad i berget mellan Stenvik och Skytteviken. Det är den dyraste delen av kustpromenaden. 400 000 kronor är avsatt för det varav 230 000 är för själva spången.

– Det vore bingo att få göra samma sak i norr som vi gjort på sträckan mellan Krokvik och Stenvik. Vi har pengar och vi har folk som kan utföra det, säger Lars Ranäng.

Problemet för projektet är en markägare. Han vill stycka tomter på berget mellan Stenvik och Skytteviken, ovanför den tänkta kustpromenaden. Markägaren vill förhandla med kommunen, men tomterna ligger på parkmark och kommunen meddelar att det absolut inte går att bygga där.

– Det är ett låst läge. Han kommer aldrig att få bygga där och då får inte vi bygga på kustpromenaden. Det hela är djupt beklagligt, säger Lars Ranäng.

Utöver det har markägaren fyra förelägganden från Kungsbacka kommun. Det handlar bland annat om att han måste riva en fastighet, ett svartbygge. Dessutom har kommunen en rad andra påpekanden som inte rättats till.

– I söder finns inga hinder mer än att medlemmarna där säger nej. I norr hade det varit genomförbart om inte markägaren hade trott sig kunna förhandla med kommunen. Nu blir det en kamp mot klockan, konstaterar Lars Ranäng.

De 400 000 kronorna i EU-bidrag brinner egentligen inne den vid årsskiftet, om drygt en månad. Men Lars Ranäng tror att det kan bli förlängt med ett år.

– Vår förhoppning har varit att vi kan börja bygga spången runt den 1 april nästa år, när det är skapliga väderförhållanden. Det skulle ta omkring fyra, fem månader. Konstruktionen är dyr, den kostar 230 000 kronor. Bron måste kilas fast inne i berget. Den ska vara två meter över vattenytan. Anledningen är att isen ibland skruvar sig högt upp och isen får inte nå spången, säger Lars Ranäng.

Thure Sandén (M), byggnadsnämndens ordförande i Kungsbacka kommun, känner till planerna som markägaren har på att stycka av tomter på berget.

– Men vi har inte fått in någon förfrågan från markägaren. Det krävs i så fall en planändring, men jag bedömer det som ganska utsiktslöst att det skulle gå att få igenom. Nej, det är inte realistiskt, säger Thure Sandén.

Markägaren har tomterna som ett förhandlingskort med kommunen. Hur ser du på det?

– Jag har hört talas om det, men jag har inga synpunkter på det. Det får vara en sak mellan markägaren och de som driver kustpromenaden.

Kungsbacka-Posten har sökt markägaren för en kommentar.

Tyck till: Hur viktigt är det med en fortsättning av kustpromenaden?

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar