En djursjukskötare får en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Hunden på bilden har inget samband med hunden som nämns i artikeln. Arkivfoto

Prickas efter utdragna tänder på dvärgtax

En djursjukskötare i Kungsbacka drog ut nio tänder på hundvalpen. Men ägaren hade bara beställt en utdragning av fem mjölktänder. Nu får djursjukskötaren en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för sitt agerande.

Ägaren till en dvärgtaxvalp sökte vård på en veterinärklinik i Kungsbacka kommun för att få hjälp med att dra ut fem mjölktänder, som satt kvar trots att de permanenta kommit. Men djurskötaren valde istället att dra ut nio tänder, på eget bevåg utan att kontakta djurägaren.

Två av de utdragna tänderna har inte ersatts av permanenta tänder. Det påverkar enligt ägaren hundens möjligheter att tävla. Hunden ska också haft ett stort avelsvärde, innan tandfelet upptäcktes. Det framgår av den anmälan som ägaren gjorde till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård som nu tagit beslut i ärendet och ger skötaren en erinran.

Ansvarsnämnden skriver i sitt beslut att djursjukskötaren inte följt rekommendationerna för tandbehandlingar och att hen borde ha röntgat de tänder som skulle dras ut. Dessutom borde djursjukskötaren ha kontaktat hundägaren innan hen drog ut fler tänder än vad som var överenskommet.

Emma Hellström

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar