Premiär för ny basketcup

I helgen arrangeras för första gången en basketcup för ungdomar mellan 12 och 15 år i kommunen. Kjell Sehlin på Kungsbacka basketklubb säger att de vill sätta sporten på kartan. – Jag tror att det här kan betyda mycket, säger han.

På fredag kommer basketspelare från stora delar av landet på besök till Kungsbacka.

– Det är 58 lag som kommer hit, tre från Norge och resten från Sverige. Det är lag från Stockholm och Värmland ner till Skåne, så det är rätt så bra spridning, säger Kjell Sehlin.

Varför arrangerar ni den här cupen?

– Tidigare hade Borås en cup men den har lagt ner. Det blev en lucka så då ansökte vi om att få driva en försäsongscup. Det har vi jobbat med under året nu, säger Kjell Sehlin.

Turneringen riktar sig till ungdomar mellan 12 och 15 år, både flickor och pojkar.

–  Det börjar på fredag kväll och sen spelas det matcher hela lördagen med finaler på söndagen. Det kommer att spelas i fem olika hallar.

Kjell Sehlin säger att basketen är på uppgång i Kungsbacka och att föreningen gärna vill hjälpa till att lyfta sporten.

– Jag tror att det här betyder mycket för basketen, den har legat lite nere här de senaste tjugo åren. Vi hade en storhetstid runt 90-talet men nu känns det som att det boomar igen. Vi är tre klubbar i kommunen i dag och är tillbaks på banan. Vår klubb är också på uppgång nu, säger han.

En arbetsgrupp på 15 personer har varit ansvariga för att arrangera cupen och under helgen kommer runt 100 funktionärer att hjälpa till.

– Det är alltid svårt att veta hur det blir när det är första cupen, men vi hoppas att det här ska bli en återkommande historia i september varje år, säger han.

Matcherna spelas i Kollahallen, Varlaskolan, Lindälv, Forsgläntan och Älvsåkershallen. A-finalerna på söndagen kommer att spelas i Kollahallen.

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se