Premiär för musikklubben Royals – Lennix först ut

Planerna på att starta en musikklubb för unga i Kungsbacka frös inne när coronapandemin slog till. Men nu kör man igång – men i mindre skala.

– Det måste hända något för unga nu, säger Rickard Andersson, ungdomskonsulent i Kungsbacka.

Under vintern 2019 spånade ungdomskonsulenterna i Kungsbacka om en musikklubb för unga i kommunen. I samarbete med Kungsbacka teater föddes musikklubben Royals. Man bokade in Lennixx, som består av Andrea Kallström och Hanna Larsson, lillasyster till Zara Larsson, som första akt.

Men så kom corona.

– Det här skulle starta i mars-april men nu blir det i oktober och november i stället. Allt är ovisst men vi kör i alla fall. Det måste hända något någon gång för de unga, säger Rickard Andersson, ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun.

Ursprungsplanen med Royals har varit att den skulle fungera som ett sätt att mobilisera unga i att själva arrangera evenemangen.

– Vi vill inspirera till att unga ska engagera sig och sedan själva arrangera spelningarna. Det är lite bakgrunden till Royals, att vi vill få upp ett sug. Det har varit torka bland unga arrangörer se sista åren och det här är ett sätt att försöka få igång unga och få dem att se att även de kan stå på scen, säger Rickard Andersson.

Därför har man även sett till att vid varje spelning är det en lokal artist eller ett lokalt band som uppträder som förband.

Royals har också som syfte att ha en bredd i artisterna de bokar. 14 november är det hiphopparen Denz som står på Elektronens scen. Men Rickard Andersson är inte främmande för att det ska gå att boka artister ur alla möjliga musikgenrer.

– Nästa gång kanske vi har ett punkband. Vi vill visa på andra musikstilar, ungdomskultur är inte bara det som ligger högst på topplistan, även om det är jättebra. Det finns jättemycket bra musik du inte vet finns, säger han.

I dag, lördag, är det dags för premiären för Royals. Men i och med corona har man varit tvungen att planera spelningarna på en annat sätt.

Med restriktioner på max 50 personer i lokalen blir det, om man räknar in artister och personal i ”personer”, plats för 35 personer i publiken. Det är dock oklart hur många som kommer för på affischerna har det stått att det inte var något förköp trots att det är det.

– Det blev en miss där när vi gick ut med det.

Rickard Andersson säger att förköpet är till för att man ska få ett hum om hur många som är intresserade men just nu vet de inte om det blir noll eller 200 som kommer till Elektronen.

– Det är lite stressande som arrangör. Det är tråkigt om folk får vända i dörren. Men i vanliga fall hade det varit positivt med lapp på luckan, säger han.

Tanken i framtiden är att Royals ska flytta runt bland scenerna i Kungsbacka; Elektronen, Kungsbacka teater, skejthallen i Kobacka aktivitetshus och Fyren.

– Vi vill att det ska bli en klubb dit man går för att man vet att det är bra.

Lennixx, vars musik beskrivs som en blandning av modern R&B och neo soul, går på scen cirka klockan 20.30 och innan dess ska förbandet spela från klockan 19.30.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se