Arkivfoto

Prao blir obligatoriskt

Sedan 1994 har skolorna själva fått välja om de ska erbjuda prao. Men från och med i sommar får de inte skolka från prao-verksamhet. Den blir obligatorisk.

I lagrådsremissen som ligger till grund för beslutet står det att antalet prao-dagar har minskat kraftigt sedan obligatorisk prao avskaffades för 24 år sedan och att uppemot 20 procent av skolorna inte erbjuder någon prao alls.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) citeras:

– För många elever är det skolan som ger kunskapen om arbetslivet. För alla elever kan skolan ge kunskap om andra arbeten än de som vuxna i ens närhet har. Alla elever har rätt till en bra studie- och yrkesvägledning, och prao är en självklar del av det, säger han.

Tyck till: Är det viktigt med prao i skolan?

På onsdagen klubbade riksdagen igenom regeringens förslag att minst tio dagars Praktisk arbetslivsorientering – alltså prao – ska vara obligatoriskt för elever från årskurs åtta i grundskolan och årskurs nio i specialskolan och att det blir huvudmännens ansvar att ordna prao för eleverna. 

I Kungsbacka finns 18 högstadieskolor: Frillesåsskolan, Fullriggaren Malevik, Hedeskolan, Hålabäcksskolan, Kapareskolan, KMS Kullaviks Montessoriskola, Kollaskolan, Kullaviksskolan, Nova Montessoriskola, Onsala Montessoriskola, Smedingeskolan, Särö skola, Toråsskolan, Varlaskolan, Vittra Forsgläntan, Åsa Gårdsskola, Åsaskolan och Älvsåkersskolan.

Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2018.

Jacob Humlén

jacob.humlen@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar