Portarna och kranarna öppnar till Kungsbackas öl-mecka

Väntan är snart över. Till helgen ankrar Ostindiska Ölkompaniet i Kungsbacka. Då öppnar kranarna till ett antal hantverksöl.

– Vi kommer även att ha lunch och brunch, säger Kenneth Dämbäck, ansvarig för Ölkompaniet.

Konceptet finns redan på två platser i Göteborg. På fredag är det smygöppning på restaurangen i Kungsbacka. På tisdagen rådde ordnat kaos när den gamla inredningen byttes mot nya möbler.

– Det här blir vår största restaurang. Underbart läge bredvid ån. Här gick jag för övrigt i mål i Kungsbacka river en gång i tiden, säger Kenneth Dämbäck.

Helgen kommer att användas till att trimma in personalen. På lördag kommer ett antal bryggerier till Ölkompaniet. Då kommer man att kunna köpa ett provsmakningskort.

– En måltid ingår och så får man gå runt och prova de olika ölen, men man sitter på sin plats och dricker. Sedan får man behålla sitt lilla provglas som ett minne.

Ostindiska Ölkompaniets inriktning är hantverksöl. I Kungsbacka och Lindome finns två bryggerier, Akia Brygghus och Odd Island Brewing. Borta är tiden då Pripps var i stort ensamma på marknaden i Göteborg. Nu finns 38 olika bryggerier i staden.

Hur många ölsorter kommer ni att ha?

– Det ska vi räkna över snart. Nu har det handlat om att komma igång. På det andra stora Ölkompaniet har vi fler kranar. Där har vi 138 sorter på flaska och burk och det är inte varianter på de vanligaste ölsorterna. För den som är riktigt ölintresserad, så hoppas vi att detta ska vara ett väldigt trevligt ställe. Vi jobbar mycket med att få in stammisar och det har lyckats på andra ställen, säger Kenneth Dämbäck.

Men detta är inte stället där man går in och beställer en stor stark?

– Det kan man göra. Men det finns säkert ställen som är billigare på det. Inte bättre, men billigare, haha.

Hur ser det ut i övrigt?

– Vi undviker after work, att man ska bjuda på eller rabattera alkohol. Det är inte där vi vill ligga. Vi är inte heller någon sportbar. Vi vill vara den goda kollegan till de andra ställena i Kungsbacka. På söndagar kör vi brunch, men inte den amerikanska varianten. Vår mat är fusion- och pubmat. Maten ska återspegla den resa som Ostindiska kompaniet gjorde. Vi försöker hitta maträtter som vi moderniserar. Det blir inte heller en buffé i dessa tider utan man får det serverat till bordet, säger Kenneth Dämbäck.

Råvarorna kommer bland annat från Stora Högens gård i Idala. De kommer att leverera kött till hamburgarna och även till lunchen.

Ostindiska Ölkompaniet ingår i Masala-familjen och har olika restaurangkoncept. Totalt är det 17 restauranger på gång eller i drift.

– Nästa vecka öppnar Masala Street Kitchen i Kungsmässan. Där har vi sedan tidigare The Goods. Det känns väldigt spännande med allt som händer i Kungsbacka just nu, säger Kenneth Dämbäck.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se