Johan Tolinsson (S), Maria Rasmussen (V) och Clas Rosander (MP) är upprörda över den kraftiga höjningen av heltidspolitikernas löner.

Politiker rasar mot lönehöjningen

Kungsbackapolitikernas löner ökar med 14-18 procent. Det får S, V och MP att se rött.

– Det är rentav skamligt, säger Vänsterpartiets Maria Rasmussen.

Kungsbacka-Posten kunde igår berätta att arvodesberedningens förslag är att höja heltidsengagerade politikers löner med 14-18 procent. Sven Fritzson (C), som leder arvodesberedningen, motiverade det med att de högsta politikerna annars halkar efter de högsta cheferna i kommunen lönemässigt.

Reaktionerna på internet lät inte vänta på sig. Kritiken var benhård. Flera menar att pengarna behövs på andra håll i kommunen.

Ökningen gör att kommunstyrelsens ordförande går från 845 000 om året till lite drygt en miljon.

– Det är en alldeles för stor höjning, galet. Andra kommunanställda får vara glada för en procent hit eller dit. Jag har svårt att se hur den här höjningen kan vara befogad. Jag tycker faktiskt att det är skamligt, säger Maria Rasmussen.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet sa nej till höjningen. Sverigedemokraterna och Kungsbackaborna svarade inte alls.

– Vi sa nej till den kraftiga höjningen efter att ha haft en lång diskussion i partigruppen. Däremot hade vi kunnat ställa upp på en liten höjning för fritidspolitikerna, säger Johan Tolinsson (S).

Förr låg kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande på ungefär samma nivå. Nu har högste politikern halkat efter.

– Det handlar även om tillgång och efterfrågan, marknaden styr. Visst hade politikernas löner kunnat höjas, men det borde ha skett successivt och inte en så här stor höjning på en gång. Det är svårt att förklara för väljarna. Vi anser att detta var feltajmat, säger Johan Tolinsson.

Miljöpartiet ställer sig frågan varför den procentuella ökningen är så hög. Från 12,5 basbelopp till 22.

– Det borde ha redovisats bättre, men det känns som att arvodesberedningen endast höftat till med en siffra. Den kraftiga ökningen finns inte motiverat på något sätt. Vi ser flera brister i underlaget, säger Clas Rosander, gruppledare för Miljöpartiet i Kungsbacka.

MP vill att fritidspolitiker som måste ta ledigt från jobbet för att gå på möten ska få en högre ersättning.

– Vi vill ha bättre politiker. Många förlorar pengar på att engagera sig politiskt. Det här leder till att färre politiker tjänar mer och det är inte bra för demokratin.

Clas Rosander och Miljöpartiet anser att kommunens heltidspolitiker skulle tjäna som en riksdagsledamot. Då hade det inte blivit en höjning alls.

– Nu tjänar istället våra kommunpolitiker mer än vad riksdagsmännen gör. Det blir konstigt, säger Clas Rosander.

Höjningen kommer att ske efter valet, till nästa mandatperiod.

Läs även: Chockhöjning av politikernas löner

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar