Narkotikapolisen Staffan Lingstedt berättar om hur kraven på ungdomar ökar allt mer. Det gör att många äter ångestdämpande piller. Arkivfoto: Tobias Sandblom

Polisens spanare synar knarket bland unga

Fyra elever ertappades narkotikapåverkade i veckan. Tre av dem går på högstadiet. Nu satsar polisen i Kungsbacka på en ny spaningsavdelning.

– Kraven att passa in är ohyggligt stora, säger Staffan Lingstedt, narkotikapolis i Kungsbacka.

Efter att ha varit vilande ett tag har polisen i Kungsbacka åter en spaningsavdelning. Denna sorteras numer in under kriminalen.

I tisdags gjordes en större insats mot fem skolor i kommunen: Varlaskolan, Särö skola, Kullaviksskolan, Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium. Sammanlagt testades 13 elever. Av dessa var fyra påverkade av narkotika.

Det mest alarmerande är sannolikt att tre av de fyra går på högstadiet.

– Vissa skolor har väldigt stora problem. Det är både gymnasiet och högstadiet. Vi kollar olika skolor hela tiden. När vi får indikationer på att något inte står rätt till så åker vi och kollar, säger Staffan Lingstedt.

Sammanlagt 17 poliser deltog i aktionen som tog en halv skoldag.

Direkt efter semestrarna kom en rapport från Kungsbacka kommun om att narkotikamissbruket i Kungsbacka inte är så stort som tidigare hävdats. Staffan Lingstedt håller inte med.

– Under sommaren var det ju knappt något anmält brott, men det beror ju på att vi inte har några spanare då. Mörkertalet är skyhögt. Men skulle vi hårdsatsa på att ta itu med narkotikan och tillsätta ett antal personer, då skulle det skjuta i höjden. Då kommer det upp till ytan.

Polisen arbetar dels med att få stopp på försäljningen. Men framförallt att få tag i de elever som just har börjat med narkotika.

– Vi är där och talar om för dem att vi ser dem. Det är ingen idé att de håller på och missbrukar. Nationellt har antalet narkotikabrott minskat, men beslagen har ökat katastrofalt. De som röker på gör det helt enkelt mycket mer än tidigare, säger Staffan Lingstedt.

Lingstedt menar att den psykiska ohälsan är mycket stor och att många ungdomar äter ångestdämpande piller. De får mediciner utskrivna och går sedan på sådana tabletter.

– Kraven i skolvärlden är mycket större nu än för bara tre, fyra år sedan. Alla vill tillhöra ett gäng. Om du inte kan vara med i jetset-gänget och köpa dyra kläder och spruta in botox får du välja ett annat. Då kan det bli fotbollsgänget som hela tiden kickar boll. Passar du inte in där kan det bli läsgänget, de som pluggar hårt. Annars blir det rökgänget, där passar de flesta in, säger Staffan Lingstedt.

Han tillägger:

– Från rökrutan till haschrutan är steget inte långt. Det kan börja med snatteri och sedan leder det ena till det andra.

Staffan Lingstedt har tidigare lagt ett förslag om att polisen skulle ha rätt att ta ifrån ungdomar cigaretter, om de inte har åldern inne för att köpa. Förslaget höll på att få gehör politiskt, men föll på målsnöret.

– Jag har inte stött på en missbrukare som inte också röker, säger Lingstedt.

Ett halvår till ska han arbeta som inre befäl. Från nyår kommer han att arbeta ute på skolor igen. Lingstedt brukar vara med när skolorna har uppstart varje år.

– Rektorerna brukar ringa och jag säger till dem att inte informera om att jag kommer. Det bästa är att jag bara dimper in. Om föräldrarna vet att jag kommer så kommer inte de vuxna som verkligen behöver höra om det jag berättar. Det är tyvärr den erfarenhet jag har, säger Staffan Lingstedt.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar