Polisen vill ha hjälp av hundägare

Polisen i Kungsbacka söker hundägare som vill hjälpa till i arbetet mot bostadsinbrott. –De är ute och rör på sig och ser och hör mycket, säger kommunpolisen Anna Lindqvist.

Projektet, som kallas för Nos, har prövats i andra delar av Sverige. Nu ska polisen i Kungsbacka ge det ett försök, lagom till att höstmörkret faller och inbrotten brukar öka.

– Halland har en länsgemensam satsning mot inbrott som pågår till nästa år. Vi har utarbetat vissa strategier och det här är en del av det. Vi är ute efter hundägare i hela länet och vi vet att det finns många i Kungsbacka, säger Anna Lindqvist.

Polisen ordnar tre informationskvällar där intresserade får veta mer. De har även lagt ut ett inlägg på sociala medier där de uppmanar hundägare att komma förbi.

– Vi kommer prata om vad de ska tänka på om de ser någon som inte passar in i området, att de kan lägga märke till registreringsnummer, utseende och andra saker. Och hur de lämnar tips till oss, säger Anna Lindqvist.

Vad ska man göra om man ser något misstänkt?

– Är det ett tips så lämnar man det som vanligt till vår tipsmejl eller genom att ringa 114 14, men är det ett pågående brott så är det 112 som gäller.

För att komma till tipsmejlen går man in på polisens hemsida. Där kan man klicka på ”tipsa polisen” och sedan på ”tipsa polisen i Halland, Västra Götaland”.

Det finns också saker som hundägarna ska tänka på att inte göra.

– Om man ser någon försvinna från ett hus så ska man inte gå efter i samma spår, det kan förstöra spår och bevis. Man får inte vara rädd för att ringa oss om man ser ett pågående brott.

Varför söker ni just hundägare?

– De är ute och rör på sig mycket på många konstiga tider på dygnet och utanför sina egna områden. De är helt enkelt jäkla bra på att se och höra saker, säger hon.

Vad hoppas ni på för intresse?

– I Kungsbacka så kommer vi vara på nio olika platser och informera och vi hoppas att det blir stor uppslutning. Vi har fått väldigt stort respons på inlägget på sociala medier och genom mail så det känns jätteroligt. Vi hoppas såklart att vi ska kunna minska inbrotten.

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se

Informationskvällar

Polisen kommer vara ute på följande platser och tider för att informera:

Tisdagen den 25/9: 17:00 Kungsbackaskogen (stora parkeringen vid kyrkogården), 18:00 Onsala kyrka (parkeringen), 19:00 Vallda (vid ICA).

Torsdagen den 27/9: 17:00 Fjärås (vid Tempo), 18:00 Åsa (vid ICA, 19:00 Frillesås (vid Frillesåsskolan).

Tisdagen den 9/10: 17:00 Kullavik (vid Hemköp, 18:00 Särö (Guntoftavägen vid Tennisbanorna), 19:00 Anneberg/Älvsåker/Lerberg (vid Älvsåkersskolan).