Så vill polisen få ner bostadsinbrotten

Polisen i Halland startar en riktad insats mot bostadsinbrott som ska pågå hela vintern. Med en ökad närvaro i brottsutsatta områden och ett samarbete med allmänheten hoppas de på att antalet inbrott ska minska.

Det är polisen tillsammans med deras volontärer, allmänheten och kommunerna som ingår i den riktade insatsen som ska pågå över vinterhalvåret då flest bostadsinbrott sker.

– Vi får fler ögon ute i bostadsområdena när taxiförare, hemtjänst och tidningsbud också är med, säger Anna Lindqvist, kommunpolis i Kungsbacka. 

Förra veckan vädjade också polisen till hundägare som ska kunna hjälpa mot inbrottstjuvarna eftersom de går dagliga promenader i sina områden.

– Vi har fått jättebra respons på det via epost och social medier. Den uppfattningen har också mina kollegor på andra ställen i länet, säger Lindqvist.

Förra året anmäldes nära 200 bostadsinbrott i Kungsbacka kommun. Många av dem begås också under höstmånaderna fram till december.  

– Vi försöker vända det även om det kan vara svårt att nå framgång i de ärendena. Det kan till exempel vara ligor som som rör på sig i olika områden. Därför är det också viktigt för villaägare att veta hur det går att skydda sig och vi har lokalpoliser som är ute och informerar om det också. Även polisens volontärer är ute delar vår information.

Den forskningen, som polisen stödjer sig på, visar också att sannolikheten är hög att inbrott sker igen i redan drabbade områden. Genom att synas hoppas polisen att kunna bryta den trenden. Det handlar bland annat om tätare trafikkontroller i utsatta områden.

Även dagliga uppdateringar om var inbrottstjuvar är ger färsk information till personal i yttre tjänst.

– Vi kollegor jobbar alla för ett och samma mål, säger Anna Lindqvist.

Björn Alm