Arkivfoto

Polisen varnar för stöldliga – ute efter båtmotorer

En stöldliga misstänks härja i Västsverige. Polisen i region väst uppmanar båtägare att hålla koll på sina båtmotorer.

Det var under onsdagen som polisen gick ut med varningen på Båtsamverkan västs Facebook-sida:

”Just nu är en liga som stjäl båtmotorer i region Väst. Vi vill därför varna er, allmänheten och på så sätt hoppas vi att fler ser till sina egna samt sina båtgrannars båtar.”

Vidare beskriver man läget som så pass allvarligt att risken för att råka ut för stölder av båtmotorer är 10 på en skala 1-10.

– Skälet till att vi går ut med den skarpa varningen nu är att vi vet att en liga rör sig i Västsverige. Vi måste vara tydliga, att bli av med sina båtprylar kan hända vem som helst. Men vi vet inte var ligan befinner sig just nu, säger Thomas Andersson, som är regional samordnare för polisens projekt Båtsamverkan väst.

Under natten till onsdagen kom ett larm där en trio misstänkta tjuvar syntes på en övervakningskamera vid Kode marin och maskin i Kungälv. Den händelsen gör att Thomas Andersson valde att varna i förebyggande syfte.

– Men vi kan inte gå ut med en varning för bara Kungälv utan samtliga båtägare i västra Sverige bör ha uppsikt över sin egen båt – och även grannens båt. De här ligorna rör sig över stora områden, säger Thomas Andersson.

För han är säker på sin sak, det är en liga som härjar i västra Sverige nu. Ökningen av båtmotorstölder har enligt Thomas Andersson varit stor de senaste åren.

Undantaget är platser där båtsamverkan finns.

– Tyvärr är det inte många som använder den metoden. De här ligorna är oerhört professionella och duktiga på det de gör. Samtidigt kan den här varningen i sig kan innebära att de håller sig tillbaka, säger Thomas Andersson.

Anthon Näsström

redaktion@kungsbackaposten.se

Så skyddar du dig mot båtmotorstölder

Gå med i Båtsamverkan.

Stöldmärk din båt och båtmotor.

Skriv upp skrov- och motornummer, då blir det lättare att identifiera din båt och motor om de skulle stjälas och sedan hittas.

Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb.

Använd spårsändare, då kan du se var motorn befinner sig någonstans. Kom ihåg att kolla batterierna och att den är aktiverad och konfrontera inte eventuella tjuvar på egen hand.

Använd godkända lås.

Källa: Larmtjänst

Relaterade artiklar
Fler artiklar