Den här bilden sprids via flera medier och det sägs att den ska komma från Ukrainas presidents kontor. Bilden visar en explosion i Kiev. Bildkälla: CNN via Ukrainian President’s office
Den här bilden sprids via flera medier och det sägs att den ska komma från Ukrainas presidents kontor. Bilden visar en explosion i Kiev. Bildkälla: CNN via Ukrainian President’s office

Polisen har utlyst särskild händelse – efter oroligheterna i Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina under natten mot torsdag får konsekvenser även för polisen i Kungsbacka. På grund av det oroliga läget har polisen sedan tidigare utlyst en särskild händelse – vilket påverkar alla polisstationer i Sverige.
– Man ska ha en annan mental förberedelse för ett annat politiskt läge, säger Krister Adolfsson, polischef i Kungsbacka.

ANNONS
|

Under förra veckan trappades läget mellan Ukraina och Ryssland upp och i dag, under torsdagsmorgonen, vaknade många upp till beskedet att Ryssland har invaderat Ukraina. Enligt flera medier går krigslarmen i landet och det har rapporterats om explosioner i flertalet städer, däribland huvudstaden Kiev.

LÄS MER:Drönare utreds av Säpo – brott mot rikets säkerhet: ”Väldigt speciell händelse”

– Jag reagerade på samma sätt som alla andra. Det är ett besked som man tar emot med oro naturligtvis. Det är en klart synnerligen oroande utveckling, säger Krister Adolfsson, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka, och fortsätter:

– Det här väcker många tankar och man funderar naturligtvis över effekterna. Tanke nummer ett är en bestörtning över att det över överhuvudtaget sker. Nummer två är vad för konsekvenser det blir för befolkningen i Ukraina och sedan vad det får för effekter över Europa och slutligen Sverige.

ANNONS

LÄS MER:Ryssland har påbörjat en invasion av Ukraina

Krister Adolfsson är polischef i Kungsbacka. Arkivbild.
Krister Adolfsson är polischef i Kungsbacka. Arkivbild. Bild: Amanda Karlsson

Polisen har utlyst nationell särskild händelse

Redan under slutet av förra veckan utlyste polisen en nationell särskild händelse som följd av oroligheterna i Ukraina. Detta är något som påverkar hela polisens organisation – både på nationell och regional nivå. Polisen har nu gått upp i stabsläge.

– Det berör alla polisstationer i hela Sverige, säger Dan Windt, som är polischef i lokalpolisområde Göteborg syd.

Anledningen till varför de har valt att inleda en särskild händelse är för att det ska skapa tydlighet i organisationen.

– Det ska skapa robusta ledningssystem som ska bidra till att man kan leda parallella händelser, säger Dan Windt.

LÄS MER:Militärhelikopter flög över Kungsbacka och ut över havet

Koordinerar med andra lokalpolisområden

Polismyndigheten måste fungera oavsett de oroligheter som finns i omvärlden.

– Från vårat håll måste vi koordinera oss med andra lokalpolisområden. Vi håller våra medarbetare uppdaterade. Vi löser det dagliga arbetet inom våran verksamhet bredvid beredskapsplaneringen. Vi uppdaterar planen utifrån vad som sker i våra områden, säger Dan Windt.

Polisen har också beredskap för om elen skulle slås ut. Även att se till att andra praktiska ting fungerar, så som kommunikationssystem och att hålla alla bilar tankade.

LÄS MER:Lastbil och bil i krock på 158:an

”Ha en annan mental förberedelse"

Krister Adolfsson vill inte uttala sig om Kungsbackapolisens rutiner på ett specifikt plan.

– Man kan säga att polisen på en nationell nivå följer händelseutvecklingen noggrant. Det man också kan säga är att man ska ha en annan mental förberedelse för ett annat politiskt läge. Vi har en viss översyn vad det gäller rutiner, som jag inte vill gå närmare in på, säger Adolfsson.

ANNONS

Polischefen vill inte heller kommentera om militären ökat sin beredskap i Kungsbacka.

– Inte mig veterligen, den frågan får du ställa till Försvarsmakten. Vilka samverkansformer vi har vill jag inte heller gå in på, säger han.

LÄS MER:Hundägare och jägare vill ha skyddsjakt på varg i Halland

Kan hjälpa till vid ett flyktingmottagande

För polisen kan det också bli aktuellt att hjälpa till vid ett eventuellt flyktingmottagande, bland annat kan lokala polisstationer skicka patruller dit det behövs. Det är dock NOA, Nationella Operativa Avdelningen, som i så fall kommer att ha ansvar för det.

– Skulle den situationen uppstå bistår vi inom ramen för vår verksamhet och vi kommer ta den delen av vårt ansvar, säger Krister Adolfsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS