Mamma Magdalena tillsammans med pojkarna Victor, 10, och Karl-Johan, 12. De råkade ut för ett inbrott mitt på blanka dagen, när killarna var ensamma hemma. Nu är deras trygghet rubbad. Foto: Tobias Sandblom

Pojkarna var ensamma hemma när tjuvarna slog till

Pojkarna råkade ut för värsta mardrömmen. När Viktor och Karl-Johan var ensamma hemma slog tjuven till.

– Vi satt och kollade på Youtube när vi märkte att någon var i huset. Nu vågar vi inte vara hemma själva, säger killarna.

Måndagsmorgonen i slutet av augusti var ljus. Viktor, 10, och Karl-Johan, 12, började skolan i Frillesås lite senare. Pappa och mamma hade åkt till arbetet. Grabbarna hade just ätit frukost och satt i ett rum och kollade på Youtube-klipp på datorn.

– Plötsligt hörde vi en duns och saker som välte inne i tvättstugan. Katten låg bredvid oss och den andra var ute, så det kunde inte vara någon av katterna. Då blev vi iskalla och började leta efter något att försvara oss med om personen skulle gå till anfall. Jag ropade om någon var där, säger Karl-Johan.

På flykt

Grabbarnas höga rop fick troligen tjuven på flykt.

– Vi hörde att någon sprang ut och när vi sedan sprang mot ytterdörren såg vi att den stod öppen. Vi ringde polisen och sprang sedan till närmaste granne som var hemma, säger Victor.

Polisen var på plats efter 10-15 minuter. En hundpatrull letade efter gärningsmannen, men spåren tog slut i en dunge bakom huset.

– Polisen konstaterade att någon hade varit inne i huset, det fanns tydliga spår och alla detaljer sammanlagt gjorde klart att det hade varit ett inbrott, säger mamma Magdalena.

Hon var på väg till arbete i Halmstad. Hennes make var i Kallebäck när han fick telefonsamtal om inbrottet, han vände då och åkte hem för att ta hand om sönerna.

– Vi var ordentligt rädda hela tiden fram till polisen kom. Nu känns det väldigt läskigt att vara ensamma hemma. Det blir lite lättare ju längre tiden har gått, säger Karl-Johan.

Låser om sig

Tjuven blev avbruten i sitt försök att stjäla, ingenting tycks ha varit stulit. Familjen har stuvat om i rutinerna. Dels låser de om sig även när de är hemma.

– Nu har killarna oftast någon hos sig när de annars skulle vara ensamma hemma. Mormor och morfar och andra ställer upp bra och det är tacksamt, säger Magdalena.

Hon har varit med om inbrott tidigare, när hon bodde i Åsa. I det här fallet var samtliga grannar rumt om hemma, men ingen hade sett något.

– Vi har väl ingen direkt uttalad grannsamverkan, men det är klart att alla är vaksamma om det kommer bilar som normalt inte hör hemma i området. Samtidigt verkar det som att det går att härja relativt fritt utan att någon märker det. Även om vi försöker vara vaksamma grannar emellan, så tror jag tyvärr det kan vara svårt att märka ett pågående inbrott, säger Magdalena.

Vill arbeta ostört

Att tjuvar går in när folk är hemma tillhör inte vanligheterna. Men faktum är att det på kort tid hänt två gånger just i Frillesås. Förutom hos familjen Laffrenzen i slutet av augusti inträffade det även den 1 oktober. Vid 21.45 hörde personer som var hemma i huset hur en glasruta krossades. Ingen tog sig dock in i bostaden.

Läs mer: Inbrotten ökar på nytt

Ann Rönnäng, kommunpolis, bekräftar att det inte är särskilt vanligt att tjuvar tar sig in i hus när folk är hemma. Bovarna vill arbeta ostört.

– I det senaste fallet (1 oktober i Frillesås) gav de som bodde där hals. Jag tror det kan vara effektivt, att ropa och göra sig hörd, om man skulle råka vara hemma. Min erfarenhet är att det är väldigt ovanligt att någon är hemma. Det är nog mer ett misstag från tjuvens sida. Jag tror inte man ska konfrontera tjuven. De är där för att stjäla, men kanske kan bli våldsamma om de blir desperata, säger Ann Rönnäng.

Hon menar att man omgående bör ringa 112. Rönnäng anser att det görs för sällan även om man inte ska slarva med larmnumret.

– Man ska ringa 112 vid pågående brott eller när ett brott är nära förestående.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar