Petra blickar mot en ny fas i livet

Fysioterapeuten Petra Lundquist har haft en turbulent vår både på det personliga och det professionella planet. Nu har hon sagt upp sig från jobbet i Gais och siktar på ett långt sommarlov innan en ny fas i livet tar fart. Men först väntar ett annorlunda VM i Ryssland.

Ibland tar livet svängar man inte räknat med. För Petra Lundquist har det inneburit en berg- och dalbana under det senaste året.

– Jag har gått igenom en slags livskris och gjort allt jag kan för att hitta mig själv igen. Det har varit en tuff tid men nu känner jag att energin är på väg tillbaka, säger hon.

Bland annat har Lundquist gått igenom en separation från sin sambo sedan 23 år.

– Vi har en bra relation i dag och är goda vänner. Dessutom har vi tre underbara barn tillsammans som vi nu har varannan vecka. Det kommer att bli bra när allt har landat, säger 44-åringen.

Trivs i Kungsbacka

Hon har precis flyttat från villan i Örsviken i allra norraste Halland till en lägenhet i Västra Villastan som hon just nu renoverar.

– Jag älskar Kungsbacka! Här är allt så mysigt och vackert. Jag är ingen citypingla i grunden utan gillar småstaden. Dessutom ligger Kungsbacka otroligt centralt och man har nära till allt.

I idrottskretsar är Petra Lundquist en känd och välrespekterad fysioterapeut och fysisk tränare som tränat mängder av individer, landslag och klubblag. I januari skrev hon på kontrakt med Gais A-lag och jobbade halvtid för superettanklubben. Bara fem månader senare hade hon sagt upp sig och efter två månaders uppsägningstid gjorde hon sin sista grönsvarta arbetsdag i onsdags den 4 juli.

– Jag kom inte till min rätt i Gais av olika skäl och valde därför att sluta. Det känns dock väldigt trist att det är mitt i säsong.

Vad var det som inte fungerade?

– Jag vill inte gå in på detaljer. Men det har varit en lite för krånglig arbetssituation som jag inte har kunnat stå bakom. Jag och Bosko (Orovic, tränare Gais) är bägge två starka och passionerade individer och vi har haft rätt tuffa diskussioner. Han har både lyssnat och inte lyssnat på mig.

Hur känns det att lämna klubben?

– Sorgligt, för jag älskade verkligen gruppen med spelare och ledare. Det är både den roligaste och mest utmanande grupp med människor jag någonsin har jobbat med.

Hur tror du det kommer att gå för Gais framöver?

– Jag har enormt förtroende för spelartruppen. Får de ihop det så vinner de varje match. De är individuellt skickliga och samtidigt lagspelare som spelar för varann. De viker inte från Boskos spelidé och tror långsiktigt på detta och det är bra. Både bänkspelarna och startspelarna brinner för uppgiften.

Blev inte rymdingenjör

Nu väntar ett välbehövligt sommarlov för Petra Lundquist. Hon jobbar kvar halvtid på IFK-kliniken, den berömda institutionen som grundades av Leif Swärdh och är specialiserad på idrottsskador.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb där jag träffar idrottare på alla nivåer. Jag ska ta dem tillbaka till sin sport på bästa sätt och man är både fysisk och psykisk kamrat i deras kamp.

För knappt 20 år sedan kom hon in på en rymdingenjörsutbildning i Kiruna men samtidigt skrev sambon Magnus ”Ölme” Johansson på ett proffskontrakt för en fotbollsklubb i Holland. Därför blev det en fysioterapiutbildning där nere istället. En helomvändning hon aldrig ångrat.

– Det var en tuff fyraårig utbildning och jag läste, läste och läste. Det är yrke jag älskar och där man får träffa mängder med folk och ta del av deras livsöden. Det blir starka relationer och känslan när någon kämpat sig tillbaka är magisk.

Familjärt i handboll

Hon har haft bred kontakt med Kungsbackaidrotten och bland annat varit fysioterapeut på NIU elitidrottsutbildning samt fystränare och medicinskt ansvarig i Kungsbacka DFF, damklubben som nu spelar i Elitettan och dras med ekonomiska bekymmer.

– Jag var med i KDFF tidigt på deras resa. Tjejerna i det laget är otroliga. Så träningsvilliga, starka och fokuserade. Jag lyckades etablera en grym träningskultur i klubben. Åren med Johanna Almgren i ledningen var bäst och vi gjorde något riktigt bra där. 

Petra har även jobbat fem år med Önnereds handbollsherrar. Laget som denna säsong tog klivet upp i Handbollsligan efter ett nervkittlande kvalspel mot HK Aranäs.

– Det var min första kontakt med ett handbollslag och jag älskade det. Det finns en kulturell skillnad mellan handboll och fotboll. Inom handboll är folk kanske mer ödmjuka, inte så tuffa i sin jargong men jäkligt tuffa på plan. Inom fotbollen finns en mer raljerande och hård jargong som inte alltid motsvaras på plan. Handboll är mer familjärt, där kan Tommy Atterhäll stå och träna laget med sin son på armen och alla lyssnar.

Smarta fotbollsspelare

Hon älskar ändå fotbollen och vänder sig emot den fördumning som ibland läggs på idrottspersoner i allmänhet och fotbollsspelare i synnerhet. Att det skulle handla om småkorkade människor som bara spelar tv-spel och jagar läderkula.

– Det krävs en enorm intelligens för att bli bra i fotboll. Du måste vara grymt smart, ta snabba beslut och dessutom vara modig och motorisk. Hjärnan är plastisk och formbar och en fotbollspelare måste använda den konstant och utveckla den för att bli bra ute på planen. Allt annat är skitsnack, säger Petra Lundquist.

Efter en hektisk och känslosam vår ska Petra Lundquist nu samla kraft och vara ledig. Men arbetsnarkomanen och sportnörden i henne gör sig ständigt påmind. Så mitt i sommarlovet, den 21 juli, åker hon med landslaget till VM i beachhandboll i ryska Kazan.

– Kanske inte det största VM:et i Ryssland den här sommaren. Men det är en populär sport utomlands och upcoming i Sverige. Vi kom femma i EM och kvalificerade oss till VM så det blir ett ryskt äventyr.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Jobbat med blågult

Namn: Petra Lundquist

Ålder: 44 år

Bor: Västra Villastaden

Familj: Barnen Lucas, Vincent och Stella.

Yrke: Fysioterapeut på IFK-kliniken och har tidigare varit det inom Gais och Sveriges U23-landslag i fotboll. Även varit fystränare i Kungsbacka DFF och i Önnereds HK.