Peter Wiking har prytt väggarna med LP-omslag. De allra flesta har han designat själv. "Det spred sig fort att jag var snabb och bra, jag fick många förfrågningar", säger han.

Peter Wiking formgav de klassiska skivomslagen

Han har gjort skivomslag åt ABBA, skapat hundratals tidningar och var vän med Povel Ramel. Nu har Peter Wiking slagit sig ner i Gottskär där han gärna ägnar sig åt fågelskådning.

– Jag har mött många häftiga människor, två kungar, två boxningsvärldsmästare och en president. säger han.

För 17 år sedan hittade Peter Wiking huset i Gottskär och bestämde sig direkt.

– Jag gick upp på övervåningen och såg den här utsikten och sa att jag tar det, det är det här jag vill ha, säger han.

I viken finns det gott om fåglar och Peter Wiking kan ägna sig åt ett av sina stora intressen, fågelskådning, bara genom att titta ut genom fönstret.

– Fåglarna har alltid varit mitt andningshål från jobbet, säger Peter Wiking, som har ringmärkt över 100.000.

För jobbat mycket, det har han. I dag är Peter Wiking 76 år och pensionär sedan länge men innan dess har hon hunnit jobba som tidningsmakare, journalist, föreläsare, reklamchef, art director och med att designa LP-omslag.

– Jag tror inte att jag har haft en tråkig dag i mitt arbetsliv, säger han.

Skivomslag på väggarna

Spåren från arbetet syns i huset. I hallen sitter långa rader med skivor uppsatta – allt från Ted Gärdestad till Jerry Williams.

– Det var ett extraknäck som jag hade under 70- och 80-talet. När alla gick på lunch gick jag och gjorde mina LP-omslag, säger Peter Wiking.

Bland annat hade han nära kontakt med Stikkan Andersson på Polar music och fick göra omslag åt till exempel Abba, Tommy Körberg, Hotenanny Singers, Bill Haley, Johnny Cash och Ted Gärdestad. Han fick också många uppdrag av Sonet och Metronome.

– De var väldigt generösa med möten och fester så då fick man ju träffa många häftiga människor, men också se att de här musikerna var som vilka som helst, säger han.

En artist som han fick nära kontakt med var Povel Ramel.

– Han är nog den trevligaste människan jag jobbat med, ödmjuk och jag tyckte mycket om honom, säger Peter Wiking.

Stort teckningsintresse

Det mesta Peter Wiking gjort har sin grund i ett stort teckningsintresse. Han föddes 1941 och växte upp i centrala Stockholm. Pappan var arbetare och det fanns inga pengar att tala om. Redan som barn hade han talang för att rita. När han var 12 år vann han en cykel, en ny Crescent, i första pris i en teckningstävling.

– Jag hade en anteckningsbok som var mer fylld med ritade gubbar än med text, berättar han.

Talangen förde honom till studier på konstfack och så småningom till tidnings- och reklamvärlden. Efter lumpen fick han jobb på Damernas värld.

– Jag jobbade där ett år och sen på Bildtidningen Se i tretton år, med layout och att skriva. Sen ringde dem en dag från SAS och frågade om jag ville bli reklamchef. Ja sa ja, det kan jag väl bli, så jag var reklamchef på SAS i fyra år. Jag har flugit så mycket så i dag hatar jag flygmaskiner, säger han.

Efter de åren startade han eget företag och har varit med och skapat ett stort antal tidningar, framförallt åt Bonniers, men också åt andra förlag, som ICA och Europeiska tidningshus.

– Jag har gjort totalt 199 nya tidningar. Av mig beställde kunden en ny tidning och så gjorde jag en tidning åt dem. Jag tror bara det är en tidning som finns kvar i dag, Hus och hem, säger han.

Flytten från Stockholm

Peter Wiking jobbade hårt med företagandet tillsammans med sina två söner. Vid mitten av 90-talet bestämde han sig för att sluta

– Då fick jag min tredje infarkt och tänkte att nu räcker det, jag ville gärna leva också, säger han.

Peters fru, som han varit tillsammans med sen 1959, var journalist på SvD och hade gått bort några år tidigare och de tre barnen var vuxna och utflugna.

– Jag bodde i en lägenhet på 300 kvadratmeter på Kungsholmen men då tog jag fram datorn och började leta hus, säger han.

Så småningom hittade han och flyttade in i sitt nuvarande hem. I dag åker Peter Wiking ofta iväg och fotograferar fåglar, skriver och tar långa promenader.

– Jag går ett par mil i veckan, om 20 mil har jag gått 5 000 mil sen jag flyttade ner. Annars har jag fem maror i Stockholm i bagaget, säger han.

Dessutom har han tagit upp sitt gamla målarintresse.

– Jag har haft ett väldigt bra liv. Jag har haft mycket tur, fast jag tror att man får jobba för det också, säger han.

Elvira Linderot

Peter Wiking

Ålder: 76 år

Bor: Med sambon Barbro i Gottskär, Onsala, sen 2000. Uppvuxen och har bott i Stockholm större delen av sitt liv.

Familj: Två söner och en dotter.

Intressen: Fågelskådning, måleri, historia, resande med mera. ”Jag är intresserad av det mesta, ja kanske inte politik längre. Det blir som det blir.”

Yrkesliv: Arbetade som bland annat art director och journalist. Designade LP-omslag som ”extraknäck” och det blev med åren 200 stycken.

Om att göra omslagen: Det intressanta med LP-omslag är att det är ett fyrkantigt format, det är lite annorlunda. Jag har ingen särskild stil utan försökte alltid göra något nytt och unikt.

Relaterade artiklar
Fler artiklar