Pengaregn över föreningslivet

På nationaldagen delades kommunens idrottsstipendium ut till mästerskapsvinnare från Kungsbackas idrottsliv. Mest pengar fick fotbollsklubben KDFF, 15 000 kronor, för att de ”satt damfotbollen på kartan”.

Kommunens idrottstipendium ska ”stimulera och uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika idrottsutövare, lag eller föreningar” och är på sammanlagt 25 000 kronor. Det ska gå till idrottsklubbar som gjort ”särskilt viktiga insatser för att främja folkhälsan” och delades i år mellan tre föreningar. Ludvig Hede från Särö Lawn Tennisklubb, Särö LTK, fick 5 000 kronor för att han enligt juryn är en av Sveriges absolut bästa tennisspelare i sin åldersklass och för två tunga turneringsvinster förra året.

5 000 kronor fick också Judoklubben Aktiv, för att de på ett särskilt drivande sätt fått fler medlemmar till en sport som främjar både hälsa och respekt för sina medmänniskor.

Mest pengar fick KDFF, fotbollslaget som just nu krigar i Elitettans topp, som belönas med 15 000 kronor i idrottsstipendium. Juryn belönar KDFF för att klubben sedan starten 2012 ”lyckats sätta damfotbollen på kartan” och för den insats klubben gör för att unga flickor och damer ska kunna utvecklas i sin sport.

Under Nationaldagsfirandet delades också kommunens Ledarstipendium ut. Det ges till en ledare i en barn-och ungdomsförening och ska stimulera ledare till vidare utbildning och utveckla den egna föreningens eller organisationens verksamhet.

Ledarstipendiet för 2017 gick till Carl-Fredrik Rönnlund, från basketklubben Onsala Pirates BBK.

Han belönas för att han ”genom sitt engagemang i föreningen lyckats få ungdomar i klubben att utvecklas gemensamt över åldersgränserna och prestera över förväntan. En ledarstil som inte enbart fokuserat på basket i sig själv, utan även kombinerat med fysisk träning för hela föreningen, teori, löpning och glädje”, skriver juryn i sin motivering.

Förutom prisregnet över de olika stipendiaterna, delade kommunen också ut de traditionella Tenntallrikarna till idrottare som vunnit ett mästerskap. Totalt delades elva tenntallrikar ut och en av de stolta mottagarna var bordtennistalangen Filippa Bergand från Åsa IF pingis, som gjorde VM-debut tidigare i år.

Priserna delades ut av Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för Fritid och Folkhälsa i Kungsbacka kommun.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se