Pengapott kommer att rädda kvinnojouren

Kristina Karlsson (C) är ordförande i nämnden för kultur och fritid och har all anledning att se glad ut. Arkivfoto: Tobias Sandblom

Kultur och fritid kommer att få en miljon kronor. Dessa öronmärks för att rädda kvinnojouren. Beslutet kommer att tas under tisdagseftermiddagen.

– Väldigt glädjande att vi fått en lösning på detta, säger Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid.

display: none;
}
@media screen and (max-width: 767px) and (min-width: 0px) {
#loader-603dc5cb5746d {
display: block;
}
}

Kvinnojouren i Kungsbacka har varit nedläggningshotad. Det har framkommit i ett antal artiklar. Problemet har varit pengabrist. Kommunen har varit fast besluten om att hjälpa till, men hur det ska gå till har varit oklart.

Nu står det klart att kultur- och fritidsnämnden får ett tillskott på en miljon kronor. Dessa öronmärks för att rädda kvinnojouren.

– Först var det tänkt att individ- och familjeomsorg skulle få pengarna, men de kunde inte garantera att pengarna skulle gå till kvinnojouren. Därför får vi ta hand om det. Vi kommer att öronmärka summan till kvinnojouren, säger Kristina Karlsson.

Exakt hur mycket pengar som går till själva kvinnojouren är oklart.

– Vi kommer att arbeta med förebyggande arbete för våld mot kvinnor. Det handlar om att upptäcka tidiga tecken på sådant här. Exakt hur vi delar upp pengarna mellan förvaltningen och kvinnojouren är inte klart eftersom beslutet inte är klubbat än. Vi får se hur mycket var och en behöver.

Potten gäller för 2021. Men Kristina Karlsson menar att det inte ska vara en popup-historia.

– Det kan ge en bild av hur mycket pengar som behövs till nästa år. Vi kommer följa detta noga och i maj, lagom till budgeten, får vi se vad som behövs för att kvinnojouren ska fungera även 2022 och framåt. Vi kommer att sätta en långsiktig budget så småningom. Samtidigt måste vi se så att inte den här kvinnojouren läggs ner, som den förra gjorde. Då kan vi inte fortsätta att dela ut pengar, säger Kristina Karlsson.

Linda Dyhre, ansvarig för kvinnojouren, är försiktigt positiv när Kungsbacka-Posten ringer med beskedet.

– Jag vet inte hur mycket pengar det handlar om. Det är svårt att säga något. Men rent generellt så handlar pengar till kvinnojouren om vår överlevnad. Det är ju a och o, säger Linda Dyhre.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Läs även: MP vill se satsning på kvinnojouren

Läs även: Kvinnojouren hoppas på ett mirakel

Läs även: Ingen lösning för krisande kvinnojour – politisk enighet men inga pengar