Patrik simmade med delfin i Kungsbackafjorden

Två fridykare från Göteborg simmade med en delfin utanför Onsala.

– Först såg det ut som en säl eller något större men det var en delfin, berättar Patrik Werner.

Fridykaren Patrik Werner var i Kungsbackafjorden tillsammans med en kompis när de plötsligen fick syn på en ovanlig varelse under vattenytan.

– Vi var utanför Onsala, på väg ut till Vindön för att dyka. Plötsligen såg vi någonting. Först såg det ut som en säl eller något större men det var en delfin, berättar Patrik Werner.

När de båda dykarna började närma sig delfinen visade den sig vara både nyfiken och lekfull.

– Man visste inte om den skulle gilla oss så det var lite läskigt i början. Den kom ganska snabbt till oss och ju mer vi dök med den desto mer nyfiken blev den. Det var helt fantastiskt, vi har ju aldrig sett en delfin innan. Kanske man få se någon delfin till under den här sommaren, säger han.

Lika hoppfull om att få se fler delfiner längs västkusten är också Kerstin Johannesson. Hon är professor i marin ekologi på Göteborgs universitet och forskar om biologisk mångfald och om hur nya arter bildas.

– Att man ser delfiner är ovanligt och det är svårt att säga om det blir vanligare men man kan hoppas på det. Bestånden ökar generellt för valar och delfiner ingår i den djurgruppen. Då kan det vara så att de sprider sig också i svenska hav. De kräver helt enkelt mer utrymme och då ökar de sitt utbredningsområde, förklarar hon.

Vattnet i svenska hav har blivit varmare de senaste åren. Det kan även leda till att det kommer mer sydligare valarter till Sverige. Enligt henne finns det en chans att flasknosdelfiner, delfinarten som Patrik Werner och hans kompis mötte, kommer att synas oftare nära västkusten.

– Flasknosdelfiner är förhållandevis vanliga och de trivs bättre när vattnet har blivit varmare. De följer sill och makrill. Den här tiden på året har vi mycket sill och makrill nära kusten och då kan det vara lockande, säger forskaren.

Klaus Buchholz