På väg mot rekord som blodgivare

Lennart Davidsson har varit blodgivare sedan 1998. De senaste tio åren har han nästan enbart donerat trombocyter, blodplättar, en av de viktigaste kuggarna i den moderna sjukvården. Hans insats räddar liv, men han vet aldrig vem som är mottagare. Och han vägrar att kallas vardagshjälte.

– Tvärtom, jag vill vara en ambassadör för att få fler att ge blod, säger han.

När vi träffas är det en dryg vecka sedan Lennart sist satte sig i bilen hemma i Ubbhult för resan in till Sahlgrenskas blodcentral. I mitten av nästa vecka åker han in igen. Då ger han blod för 200:e gången. Numera lämnar han bara trombocyter, de blodplättar som får blodet att koagulera. För det visade sig att Lennarts värde för blodplättar är ovanligt bra, så bra att han har gott om utrymme att donera. Och sedan 2008 har han varit flitig besökare på Sahlgrenskas blodcentral.

– Det visade sig att jag normalt hade höga värden blodplättar, bra blodvärden och en bra blodgrupp. Jag tvekade aldrig, även om det kunde vara lite knöligt med tiderna att åka till Sahlgrenska de sista åren jag jobbade. Men jag löste det alltid på något sätt, säger Lennart.

Samtidigt började han förstå hur viktigt det var.

– Förra året lämnade jag trombocyter 23 gånger. När man lämnar trombocyter kan man komma var fjortonde dag, de återbildas snabbt. Lämnar man vanligt blod gör man det bara maximalt fyra gånger om året, om man är man säger Lennart.

Ofta handlar det om så kallad riktad givning när han anländer till sjukhuset. Det betyder att någonstans i vården finns en patient som behöver Lennarts trombocyter. Han får aldrig reda på vem, men säger att det ändå känns bra att veta att hans insats gör nytta direkt.

– Det var någon läkare därinne som sade att ‘du kan ha räddat livet på många människor under de här åren’. Det känns ju så klart fantastiskt att höra, att det är någon nytta med det jag gör. Och det är en fantastisk och engagerad personal inne på Droppen Sahlgrenska, säger Lennart.

Inte sällan handlar det då om patienter med leukemi, eller patienter som i samband med kirurgi kräver stora blodtransfusioner.

Däremot vägrar han att kallas vardagshjälte.

– Det handlar inte om det. Jag är hellre en ambassadör för att få fler att bli blodgivare. Man vet ju aldrig vad som händer i livet, alla kan bli skadade eller drabbas av sjukdom och då kan det vara livsviktigt att det finns blod. Man kan ju inte göra blod på konstgjord väg, konstaterar Lennart.

Han uppmanar alla som är intresserade att ta en sväng förbi blodbussen, när den besöker Kungsbacka.

– Där kan man lämna ett prov, bli intervjuad om har man mår och lever och om man är frisk. Personalen analyserar det för att se om man passar som blodgivare, påminner Lennart.

Dessutom finns det en annan fördel med att vara blodgivare.

– Ja, man får ju en extra liten hälsokontroll varje gång man lämnar blod. De tar blodtryck, och blodet analyseras, man får sina värden och skulle någonting inte vara bra så märks det direkt, säger han.

Lennart Davidsson är numera pensionär sedan 2010. Efter ett liv i byggbranschen började han jobba för kommunen 1994. Han var på arbetslivsenheten där han skulle hjälpa arbetslösa byggjobbare tillbaka till arbetslivet. Från början var kontraktet tre månader. Det slutade i en anställning som varade i 16 år. Men jobbet på arbetslivsenheten förändrades med tiderna, från en verksamhet i lågkonjunkturens skugga 1994 till att bli mer inriktad på människor som hamnat snett socialt eller inte orkat med arbetsmarknadens tuffare villkor.

– Nog var det så att man ibland tänkte på allt elände som kan drabba människor, när man kom hem efter jobbet, säger han eftertänksamt.

I dag har han inga problem att få tiden att gå. Han är aktiv i föreningslivet, och medlem i både Fjärås Hembygdsgille och i SPF Fjärås och han missar sällan ett möte med KIF:s Goa Gubbar, en föreläsningsklubb för seniorer. Hus och hem, tillsammans med skog och är andra stora intresse.

– Och matlagning, jag kan stå och pula en hel dag om vi ska ha gäster, säger han.

Lena Lyxe, läkare och specialist på transfusionsmedicin på Sahlgrenska i Göteborg, tvekar inte en sekund att kalla Lennart för en vardagshjälte.

– Det är så att utan våra fantastiska blodgivare så skulle sjukvården stanna. Vi skulle inte kunna genomföra transplantationer, hantera blödande trauma eller ha en fungerande akutvård. Vi anser att alla blodgivare ska behandlas som VIP-personer, det är de som gör att vi alla andra kan känna oss trygga, säger hon.

Och Lena Lyxe förklarar att Lennart tillhör kategorin specialblodgivare.

– Vi har runt tusen givare som är specialblodgivare och som regelbundet kommer och lämnar blod, Lennart är en av dem. Oftast lämnar de det vi kallar två patientdoser, och vi behöver de här givarna. Och det är vi på universitetssjukhusen som sköter och tar hand om att matcha dem med patienter som behöver deras blod. Det finns ett register där de olika givarna är typade, för att det ska gå lättare att matcha dem med patienter som har behov, säger Lena Lyxe.

Hon stämmer också gärna in i Lennarts uppmaning att fler borde lämna blod.

– Frågan om varför man ska ge blod har många svar. Ett av dem är att man gör en god gärning för en medmänniska, vi måste alla hjälpas åt. Sedan är det ju så att man vet aldrig när man själv kan behöva blod, säger hon.

Lennart Davidsson tänker fortsätta tills han fyller 75, den gräns som sjukvården har för blodgivare. Och att sätta sig i bilen för att lämna blod för 200:e gången känns inget speciellt.

– Det gör jag på onsdag nästa vecka. Om hälsan är vehängsen, säger han med klingande halländska.

På webbsidan geblod.nu kan den som är intresserad läsa mer om hur det går till att bli blodgivare.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Lennart Davidsson

Ålder: Blir 73 i maj

Bor: Ubbhult, bara 200 meter från gränsen till Marks kommun och Västra Götaland

Familj: Hustrun Asta och en dotter

Gillar: Skog och natur, föreningsliv och matlagning

Aktuell: Specialblodgivare, på väg mot sammanlagt 200 donationer av blodprodukter, framför allt trombocyter

Blodgivning

Bara tre procent är blodgivare i Sverige idag.

I Göteborg är 20 000 återkommande blodgivare.

Kungsbacka samarbetar med VG-Regionen om blodgivning.

En påse blod kan hjälpa tre personer.

Totalt finns åtta olika blodgrupper. Den mest efterfrågade är den som saknas när en patient behöver den.

Källa: Geblod.nu och Droppen Blodgivning Göteborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar