På plats på torget för att vägleda i valet

Jämsides med partipolitiker har en annan grupp de senaste veckorna försökt skapa samtal och diskussion med förbipasserande innerstadsbesökare. Det är representanter för valrörelsen Rösta Mer Mänskligt som med fokus på demokratiska frågor och hållbarhet velat få Kungsbackaborna att stanna upp och reflektera inför valet.

– Vi är en religiöst och partipolitiskt obunden rörelse med fokus på att föra ut det goda samtalet på gator och torg i stället för att föra diskussion i olika digitala mediebubblor, där de som skriver bara bekräftar sig själv och de som finns i samma bubbla, säger Mikael Levy, en av Kungsbacka-representanterna för rörelsen, som även verkar över hela landet i runt 100 svenska kommuner.

– Syftet är inte heller att gå i polemik eller påverka någon att rösta på ett visst parti, bara att synliggöra de frågor vi själva tycker är viktiga och hjälpa andra att reflektera över dessa och vilket samhälle vi leva i utifrån ett demokratiskt, mänskligt, jämställt och hållbart perspektiv, fortsätter han.

Flera har också tagit tillfället i akt att prata med Mikael Levy och de andra representanterna ur rörelsen som de senaste veckorna funnits på plats vid Kungsbackatorget tillsammans med politikerrepresentanter för olika partier.

– Det är både unga och gamla som kommit fram och velat diskutera allt från enskilda politiska sakfrågor till mer övergripande ämnen. En del har varit lite misstänksamma i början och undrat vilket parti eller vilken suspekt sekt vi tillhör, men när vi förklarat mer vad vi står för har det lett till både väldigt roliga och intressanta samtal, säger Mikael Levy.

Både höger- och mer vänsterorienterade har också sökt upp Mikael och de andra för diskussion.

– Vi var till exempel på plats när Jimmy Åkesson var här då flera SD-sympatisörer också kom fram, till en början rätt på tårna, men där det också blev en bra öppen diskussion, eftersom vi som sagt var inte är ute efter att gå i klinch, utan tvärtom föra dialog, säger Mikael Levy.

– En del har förstås också sökt upp oss för att få vägledning inför valet om vilket parti vi tycker att de ska rösta på. Men på just den punkten tar vi som sagt var inte ställning, men hjälper gärna till att formulera frågor som de i sin tur själva får ställa till politikerna för de olika partierna för att kunna göra sitt val nu på söndag.

Mikael Levy och de andra finns på plats på torget även i dag, torsdag klockan 13-17, fredag 14-17.30, samt lördag, klockan 12-16.

Camilla Moestedt