Översvämningar efter lokalt skyfall – E6 avstängd hela dagen

Ett lokalt skyfall drog över Kållered och Lindome på tisdagskvällen. Parkeringen vid Ikea svämmade över och E6 stängdes av i båda riktningarna till och från Kungsbacka på onsdagsmorgonen. Enligt Trafikverket kan delar av E6 vara avstängda hela dagen.

På tisdagskvällen drog ett skyfall in över Kållered och Lindome i Mölndal. Ikeas parkering svämmades över och E6 genom Kållered fick stängas av i båda riktningar.

Räddningstjänsten Storgöteborg larmades ut.

– Det var inte så många larm om det men parkeringen vid Ikea Kållered var översvämmad så vi spärrade av den. Sedan var vi vid Bangårdsgatan i Lindome där det var en översvämning, säger Anders Helmborn, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Film från översvämningen.

På onsdagsmorgonen var det fortfarande stora mängder vatten på E6 som är helt avstängd i båda riktningarna. För dem som ska ta sig sig norrut på E6 kommenderas att man tar Gamla riksvägen genom Kållered.

Trafikverket har personal på plats som ska pumpa bort vattnet men de säger att det kan dröja ytterligare några timmar innan det går att köra på E6 genom Kållered.

– I södergående riktning leds trafiken om via Gamla Riksvägen och i norrgående riktning leds den om via väg 158, Säröleden, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– E6 är ett jättebekymmer just nu, säger Ulrika Karlsson.

Avstängd hela dagen

Vid klockan 10 på förmiddagen var vägen fortfarande avstängd på grund av vattenmassorna. Den tidigare prognosen om att det skulle gå att trafikera vägen vid lunchtid fick ändras. Enligt Josefine Gröndahl är det väldigt svårt att säga en tid när vägen ska vara körbar igen och de riktlinjerna som Trafikverket nu går ut med är klockan 16.

– Det handlar inte bara om brunnarna längs E6an utan regnet har påverkat ett större område där väldigt många dagvattenbrunnar nu är fulla.

E6an ligger lågt och blir troligen inte vattenfri förrän avrinning skett i hela området. Trafikverket uppmanar alla trafikanter att uppdatera sig om den senaste trafiksituationen innan man ger sig ut.

Försenade och inställda tåg

Även tågtrafiken genom Kungsbacka påverkas på grund av översvämningen i Kållered.

– Det är en översvämning vid gångtunneln vid Kållereds station. Då har vissa valt att gena över spåren istället och det gör att vi måste sänka hastigheten på tågen och glesa ut trafiken, säger Josefine Gröndahl.

Förseningarna gäller Västtrafiks pendeltåg och Öresundstågen. Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag för mer information.

Texten uppdateras.

Louise Jungmalm

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se