Orolig för patienterna

18 anställda ambulansförare i Halland har sagt upp sig. Facket tror att det kan bli fler.

– Det här får konsekvenser för patientsäkerheten, säger Henrik Johansson på Ambulansfacket Alarm.

Kungsbacka-Nytt har tidigare skrivit om försöket med ambulanser. En station från exempelvis Kungsbacka kunde dirigeras om till en annan station i väntan på larm. Det skulle spara pengar. Men försöket har nu stoppats, bland annat efter massiv kritik från personalen.

Är lovande

– Det är lovande att man backade från detta. Men det är märkligt att politikerna påstår att detta inte handlade om att spara pengar, det var just det saken handlade om. Det är viktigt att man talar i klartext kring de här händelserna, säger Henrik Johansson, som är utredare på Ambulansfacket Alarm.

Turbulensen är stor inom ambulanssjukvården. Enligt Henrik Johansson har omkring 18 anställda i Halland sagt upp sig. Hur många av dem som arbetar i Kungsbacka är oklart.

Anledningen till tvisten med arbetsgivaren är flera. Enligt Henrik Johansson har en tystnadskultur spridit sig, ingen vågar prata om missförhållanden på arbetsplatsen. Men bråket handlar även om att arbetsgivaren vägrar att förhandla, om scheman och löner samt om ändrade arbetstider.

– De lägger munkavel på personalen och vill förhandla bakom lyckta dörrar. Vi har en pågående tvist med Region Halland och jag kan säga att jag faktiskt aldrig stött på något liknande under mina år som fackligt aktiv, säger Henrik Johansson.

I knäet

Han anser att de andra fackförbundet, Vårdförbundet och Kommunal har suttit i knäet på arbetsgivaren. Och större besparingar är att vänta.

– Det är bara att läsa budgeten. Under 2017 väntar ännu större besparingar. Självklart kommer det att få konsekvenser för patientsäkerheten. Jag tror att vi kan få se fler bemanningsföretag inom ambulansen. Det gick riktigt illa i Gävleborg där det saknades kollektivavtal, säger Henrik Johansson.

Han fortsätter:

– Det som politikerna i Halland håller på med är att samhällsfarligt experiment.

Ann Molander (L) är Kungsbackabo och ordförande för ambulansen i Halland. Hon menar att det inte är en pengafråga.

Går plus

– Vår nämnd går plus 13,5 miljoner kronor. Initialt handlade det här försöket inte om att spara pengar, men det hade så klart kunna bli en bieffekt.

Henrik Johansson:

– Jag tycker det är att dumförklara alla anställda inom ambulansen och även andra. Det är klart att det drabbar de sjuka när vi inte har tillräckligt med ambulanser. Folk kommer att få vänta länge på att få någon hjälp. Självklart handlar det om pengar, säger Henrik Johansson.

Ändrade scheman

Ann Molander berättar att de nu försöker få personal som sagt upp sig att stanna kvar. Som ett led i det ska vara enhet få sätta samman sitt eget schema.

– Det är jättetråkigt om vi mister så mycket god kompetens. Det finns olika anledningar till att folk slutar, men en del har varit missnöjda med schemat. Därför har vi ändrat så här. Vi vill skapa förutsättningar för att personalen ska trivas hos oss. Ambulanssjukvården i Halland fungerar bra. Henrik Johansson är välkommen hit för att se hur vi har det, säger Ann Molander.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61 tobias.sandblom@otv.se