I ett svar på en interpellation från Maria Losman (MP) går kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) till hårt angrepp på regeringens flyktingpolitik. Arkivfoto.

Ordkrig om flyktingpolitiken

Kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg (M) går till hårt angrepp mot flyktingpolitiken och anklagar regeringen för att misshushålla med landets resurser. Nyanlända borde placeras i avfyttningskommuner, tycker Forsberg.

– Men det kanske finns en annan agenda, att placera de nyanlända i moderatstyrda kommuner, skriver han.

Det är i ett svar på en MP-interpellation som Hans Forsberg går till ett svidande angrepp på regeringens kvotsystem för att fördela flyktingar till landets kommuner. Frågan från bland andra Miljöpartiets Maria Losman var en reaktion på olika debattinlägg från flera ledande moderater om orättvisan i dagens flyktingpolitik. Miljöpartiet undrade om det behövdes fler eller andra beslut i fullmäktige för att klara uppgiften att ta emot flyktingar på ett värdigt sätt?

Forsberg slår ifrån sig och skriver att Kungsbackas kvot på cirka 300 nyanlända per år är omöjlig att hantera via bostadskön och tvingar kommunen till tuffa prioriteringar där grupper ställs mot varandra.

Han menar att Kungsbacka får ta emot ett orimligt antal flyktingar och att det skapat en krissituation, där regeringen bestämmer och kommunerna får ”betala och ta ansvar för den oansvariga migrationspolitiken”.

Forsberg tycker att flyktingar i stället ska placeras i ”avflyttningskommuner där det skulle behövas folk och där det finns bostäder” och att regeringen misshushållar med landets resurser. Och han slår fast att M i Kungsbacka gick till val på att ta emot flyktingar ”i den takt vi kunde anordna ett värdigt mottagande”, något som då bedömdes till 50 personer om året.

– Men det kanske finns en annan agenda, att placera de nyanlända i moderatstyrda kommuner, funderar Hans Forsberg kritiskt i sitt svar på interpellationen, som är en av punkterna på morgondagens möte med kommunfullmäktige.

En interpellation i kommunfullmäktige är en fråga till ansvarig politiker från en eller flera ledamöter i den folkvalda församlingen.

Fullmäktigemötet inleds klockan 18.00 i stadshuset.

Läs mer:Regeringen straffar Kungsbacka

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar