Onsalavägen blockerades – i rusningstrafik

I flera timmar blockerades rusningstrafiken mellan Onsala och Kungsbacka under torsdagsmorgonen. Trafikverket har blivit nedringt av upprörda bilister, berättar biträdande projektledaren.

Onsalabon Anders Björkqvist hade stigit upp tidigt för att kunna förbereda sig inför ett viktigt jobbmöte. Det fick han ingenting för. När han kom ut på Onsalavägen tjugo i sju på morgonen hamnade han mitt i en stillastående bilkö. Trafikverket höll på att asfaltera, och Anders Björkqvist blev närmare 50 minuter försenad.

– Min fru skulle iväg en timme senare och råkade ut för samma sak, så de höll på ett bra tag. Det här vägbygget har hållit på i drygt ett halvår, men aldrig har det hänt tidigare att de stannar upp mitt i rusningstrafik. Sådant här ska ju göras på natten, säger han.

Längre väntan norrut

Stockningen var ojämnt fördelad över de båda körfälten. På väg mot Kungsbacka var betydligt fler bilar i stiltje än mot Onsala, berättar Anders Björkqvist, som uppskattar kön till upp emot 3 000 bilar; flaggvakterna släppte fram fler från norr, där det kan ha varit tre bilar i kö som mest när han passerade.

– Det var ett märkligt beteende. Man kan väl släppa fram bilar åt ena riktningen i tio minuter, och sedan växla mellan båda? Jag noterade att det kom en lastbil med material till vägarbetet därifrån. Kanske ville de inte försena sitt eget arbete, säger Anders Björkqvist.

Han tillägger:

– Jag hade en snittfart på två kilometer i timmen ända ut till E6:an. Vi bor ganska nära motorvägen, men tänk alla som bor nere vid Draget? De måste ha tillbringat evigheter i bilen. Sådant här får ju samhällsmässiga följder. Inställda läkartider, missade möten – femtusen sådana timmar och man är uppe i miljontals förlorade kronor.

Beklagliga misstag

Stefan Amvall är biträdande projektledare för ombyggnationen av väg 940 mellan Forsbäck och E6. Han berättar att Trafikverket har blivit fullkomligen nedringt av upprörda bilister efter blockaden under torsdagsmorgonen.

Det är två saker som har gått fel, konstaterar han: Dels fick entreprenören problem under asfaltsläggningen, vilket gjorde att de inte kunde ta en paus mellan sju och nio för att släppa fram rusningstrafiken; dels brast det i Trafikverkets internkommunikation. Till följd av det skrev myndigheten på sin hemsida att arbetet skulle påbörjas klockan nio.

– Hade informationen kommit ut på rätt sätt skulle många ha valt en annan väg, och då hade vi inte haft den trafikstockningen på samma sätt. Den missen är väldigt beklaglig. Jag har full förståelse för att folk är irriterade.

Varför släpptes fler bilar fram mot söder?

– Det var ett aktivt val för trafiksäkerhetens skull. Det är färre bilar som kommer från E6:an mot Onsala, men skulle det bli kö längs motorvägen är det extremt trafikfarligt.

Hur kommer det sig att ni inte lade asfalten nattetid?

– När vi arbetade under natten i Forsbäck för en månad sedan kom det in klagomål om att det störde omgivningen. Det finns alltid de som tycker det ena är bättre och det andra är sämre. Nu är vi i alla fall klara med den här typen av trafikstörning, och kommer inte blockera rusningstrafiken under de sista veckorna som är kvar.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se