Omtyckt djurhus vann årets arkitekturpris

Årets arkitekturpristagare 2018 offentliggjordes i helgen på Tjolöholms skördefest. Vinnarna blev Noas Ark i Onsala och ett bostadshus i Sandlyckan.

Kommunens arkitekturpris delas numera ut i två kategorier, Bästa stadsmiljö och Bästa bostadshus. När vinnarna avslöjades i helgen kammade Noas Ark i Onsala hem priset i kategorin stadsmiljö. Noas Ark ägs av Onsala församling och är en del i deras barnverksamhet. Byggnaden är hemvist för olika djur som barn och föräldrar kan besöka och klappa och har ritats av what! arkitektur.

– Det är jätteroligt att få ta emot detta pris. Tillbyggnaderna är välritade och väldigt genomtänkta för att passa in i miljön. Det är roligt att vi har kunnat göra en modern tolkning av en lada med avstamp från nutiden, säger Maja Riise från byggherren Onsala församling.

Och enligt juryns motivering får Noas Ark priset för att arkitekterna ”med traditionella material och kulörer i ett enkelt uttryck har skapat en modern miljö för barnverksamhet och utbildning i samklang med naturen och med stor hänsyn till platsens kulturmiljö.”

Kategorin Bästa bostadshus tas hem av Liljewalls arkitekter, som ritat husen i Deromes nya område i Sandlyckan.

– Fantastiskt att vinna ett pris för den här pärlan i området. Tillsammans med Liljewalls har vi skapat bra bostadshus med fina materialval och det är vi stolta över, säger Örjan Jonsson från Derome AB i samband med prisutdelningen.

Också där hade juryn en målande beskrivning som motiverar utmärkelsen. ”Som en del i en helhet har arkitekten skapat en modern hustyp med släktskap till traditionell arkitektur i volymer, färg och materialval”, noterar juryns medlemmar.

Kungsbacka kommun har delat ut arkitekturpriset sedan början av 90-talet. På senare år har processen moderniserats. Numera kan allmänheten vara med och föreslå hus som ska vara med och tävla. Juryn, som består av politiker och tjänstemän från byggnadsnämnden, avgör sedan de sex kandidaterna som går vidare till finalomgång. Vilka vinnarna är utses dock av invånarna, via en omröstning på kommunens hemsida.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se