Omstridda parkeringshuset Linden kan få arkitekturpriset

Nu öppnar omröstningen om vem som får kommunens arkitekturpris. En av de nominerade är omstridda och kritiserade p-huset på Lindens torg.
– Jag tycker det blivit bra, men det finns olika uppfattningar om allt, säger byggnadsnämndens ordförande.

ANNONS
|

Parkeringshuset Linden, granne med Lindens torg och Söderstaden, invigdes i somras. Med plats för 937 bilar är det en av Kungsbackas största byggnader. Och mest omtalade.

I sociala medier har bygget kallats både ”vedervärdig brutalarkitektur”, ”storhetsvansinne” och ”som ritat av en blind arkitekt”.

LÄS MER:Titta in i Kungsbackas största parkeringshus: ”Snyggt och tilltalande”

Nu är p-huset Linden en av de nominerade byggnaderna till att få Kungsbacka kommuns arkitekturpris. Bakom urvalet ligger en jury som varje år tar fram kandidater i de två klasserna ”Bästa bostadshus” och ”Bästa stadsmiljö”.

Kungsbacka kommuns arkitekturpris

• Har delats ut sedan början av 90-talet.

• Ges till en byggnad särskilt anpassad till stads- eller landskapsbilden, med hög kvalitet och som är ”en god representant för nutida och miljöanpassad arkitektur”.

• På senare år har en särskild kategori skapats för ”Bästa stadsmiljö”, som kan vara både en offentlig byggnad, park eller annan typ av utemiljö. Till exempel belönades översvämningsskyddet i Signeskulle med arkitekturpriset 2016.

• Bara nybyggen kan tävla om arkitekturpriset.

• En del av priset är en särskild plakett som sätts upp på byggnaden.

– I juryn sitter tre politiker och tre experter, och båda p-husen fanns med i diskussionerna. Efter en omröstning var det p-huset Linden som vann en av nomineringarna i stadsbyggnadsklassen, förklarar Thure Sandén (M), ordförande i byggnadsnämnden, som delar ut arkitekturpriset.

ANNONS

LÄS MER:Nu släpps 51 nya hyresrätter i centrala Kungsbacka: ”Rekordstort intresse”

Omdebatterat hus

Han är medveten om att bygget varit omstritt.

– Framför allt under tiden det byggdes var det många som var kritiska och det är inte säkert att juryn har rätt, även om den består av förhoppningsvis kloka människor. Det finns olika uppfattningar om allt, arkitektur engagerar och väcker känslor och det är bra, tycker jag.

LÄS MER:Flera byggen i Kungsbacka blir billigare än beräknat – sparar miljoner

Vad är dina egna känslor för p-huset?

– Jag tycker att det blivit bra, mycket bättre än vi kunde ana under bygget. De som bor intill och använder det är också väldigt nöjda. Visst är det stort, men man ska inte glömma att allt kommer bli annorlunda när kvarteret Aranäs 3 börjar byggas, säger Thure Sandén.

Omröstning för alla

I dagarna öppnade omröstningen på kommunens hemsida. Där kan Kungsbackas invånare gå in och rösta på vilken av de tre arkitekturpris-kandidaterna man vill se som vinnare i respektive kategori.

LÄS MER:Ungdomar klättrade på fasaden – sju våningar upp

Förutom parkeringshuset är nya vård- och omsorgsboendet i Särö och idrottsparken vid Badhuset nominerade som Bästa stadsmiljö.

I klassen Bästa bostadshus nomineras ett garage nybyggt i klassisk stil i Särö, tillsammans med Ekstas flerbostadshus på Ädelvägen och en spektakulär och iögonenfallande villa i Åsa.

Omröstningen pågår tills 22 november. Priserna delas ut vid en högtidlig ceremoni i samband med Tjolöholms julmarknad i slutet av november.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS