Omsatte miljoner – tog ut pengar kontant

Mannen gick bakom ryggen på sin sambo. Han flyttade pengar mellan olika konton i Sverige och utomlands. Nu döms han till fängelse för ekonomisk brottslighet. Kvinnan frias dock.

Den 41-årige mannen tog över verksamheten från en äldre man för några år sedan. Han fortsatte med handeln, som omsatte stora belopp. 41-åringen flyttade över pengar mellan konton i Sverige och även utomlands. Han plockade sedan ut pengar kontant på olika orter i Sverige, i närheten av sin bostad i Kungsbacka kommun. En del pengar togs även ut i bankomater utomlands.

När rättegången inleddes ändrade 41-åringen sina uppgifter. Först sa han sig inte ha någon kännedom om kontona, men i rätten berättade han desto mer. Anledningen, påstår mannen, är att han varit och är hotad. 41-åringen gav också selektiva svar på åklagarens frågor och tingsrätten anser att mannen inte är tillförlitlig.

Mannen, som tidigare ägde företaget, hann avlida innan rättegången startade.

Vid husrannsakan hemma hos 41-åringen och hans sambo hittades en rad dokument, bland annat fakturor med 41-åringen som mottagare. Han hävdar själv att han endast var anställd i firman, men domstolen anser att de uppgifterna är så ”osannolika att de kan lämnas utan avseende”.

41-åringen bokförde aldrig någon affärshändelse i verksamheten. Totalt omsatte den nästan 13 miljoner kronor under de tre år som mannen var aktiv i firman.

41-åringen är tidigare dömd för bedrägeri. Denna gång döms han för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Straffvärdet är, enligt tingsrätten, fängelse i två år och tre månader. Eftersom det gått en del tid sedan brotten begicks, stannar straffet vid fängelse i två år.

Mannens sambo frias dock helt. Tingsrätten anser det märkligt att hon inte ska ha haft någon vetskap alls om pengarna som kom in på parets gemensamma konto, men anser att åklagaren inte kunnat bevisa att hon varit med på de brottsliga affärerna.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se