Om att ha nog med hästkrafter

KRÖNIKA Polisen i Kungsbacka är som Rolls Royce. Ni vet, den legendariska frågan ”hur många hästkrafter är det i en Rolls?” besvaras alltid med ”Tillräckligt”. Fräckt, visst?

Likadant är det med polisbemanningen. Svaret på hur många poliser Kungsbacka har i varje stund är alltid ”tillräckligt”. Och det kan man fundera på. Det sägs att vissa tider rullar bara en polisbil – i hela kommunen. Som sträcker sig från Frillesås, i höjd med Varberg och till Anneberg, granne med Lindome. Och då har jag inte ens sagt nåt om Onsalahalvön. Och jag låtsas inte om att Kungsbacka har drygt 80 000 invånare, är Sveriges 26:e största kommun, och att rent statistiskt begår dessa dryga 80 000 personer en hel del brott varje dag, brottslighet som det är polisens uppgift att bekämpa, stävja och beivra. Det finns ”tillräckligt” med poliser.

Jag har skrivit minst en artikel om ett inbrott där ”polisen inte ens kom och tittade” när brottsoffren hade anmält. Den gången försvarade sig myndigheten med ”resursbrist”. Det fanns ingen polisbil att skicka, den var upptagen, på sjukledighet, mammaledighet, kompledig eller på semester. Resursbrist. Ska tolkas precis som det låter, brist på resurser, ingen tillgänglig, vänligen återkom, ditt samtal placeras i kö, inte mitt bord. Problemet är att det handlar om ordningsmakten och våldsmonopolet i samhället. Känns så där att just den resursen brister, eller hur? Det tyckte i alla fall de som drabbats av inbrottet och blivit av med värdesaker för hundra tusentals kronor.

Varför skriver jag nu allt detta? Jo, polisen i Halland och Kungsbacka har haft en insats där man ställt ut tomma polisbilar vid köpcentra och längs vägar. Japp. Tomma polisbilar, som parkeras. För att skrämma brottslingar. ”Äh fan, där står en polisbil, vi skiter i att begå brott här idag”, tänker brottslingarna. Uppenbarligen. För joråsåatte, det är faktiskt så att brottsligheten har gått ner, enligt polisens egna statistik.

Men, internt, inne hos polisen, finns en kritik mot satsningen. Den finns framför allt bland den blåljuspersonal som faktiskt bemannar polisbilarna och den säger ungefär att en tom polisbil sänder fel signaler, om den inte också backas upp med riktiga, fysiska, levande IRL-poliser. Annars är en tom polisbil just bara en tom polisbil. En bil. Med blåljus och stripad, men sorry, fyra hjul, motor och allt annat men poliser? Nänä.

Vi skrev en artikel om detta, och att döma av kommentarerna i sociala medier var det dumt att avslöja polisens knep. ”Allt behöver inte sägas högt”, tyckte till exempel en läsare. En annan menade att ”vi lika gärna kunde skriva ut portkoden till polishuset”.

Okej. Nu andas vi lite. Och – så när är det rätt att säga detta högt? Är det dags att upptäcka att polisbilen bara är en dummy när man står där och knackar på polisbilsdörren, med en uzbekisk maffiatorped flåsande i nacken? Eller, när man precis lyckats komma undan ett rasande gäng förbannade bandysupportrar från Vänersborg och hittat tryggheten i form av en polisbil, samhällets stöttepelare tills man ba, ”oj, det var visst bara på låtsas, här finns inga poliser och nu får jag gängbonk?” Är det då man ska upptäcka det? Eller när är det rätt? Ja, jag raljerar. Men jag är också övertygad om att du som läser detta själv kan fylla i ett antal scenarier där du skulle kunna bli RÄTT SÅ BESVIKEN över en tom låtsaspolisbil, eller hur?

Det är kul att Rolls Royce har ”tillräckligt” många hästkrafter. Men jag tror Kungsbacka behöver fler riktiga poliser, och inte bara tomma polisbilar.    

Mats H Ljungqvist

Tyck till: Är tomma polisbilar en bra idé?