Ola Johanssons köttilska mot Göteborgsvarvet

Funktionärerna på Göteborgsvarvet uppmanades att ta av sig sina funktionärströjor om de skulle äta kött. Det fick Ola Johansson (C) att reagera.

”Det är baserat på en häpnadsväckande okunskap”, skriver han i ett öppet brev till varvets ledning.

Riksdagsledamoten Ola Johansson från Kungsbacka sprang sitt 19:e Göteborgsvarv i lördags. Han är nöjd med loppet – men inte med omständigheterna kring den mat som erbjöds arrangemangets 4 000 funktionärer.

Sedan ett par år är Göteborgsvarvet hållbarhetscertifierat och som en del i detta har de valt att bara servera lakto-ovo-vegetarisk mat. Redan här protesterar Ola Johansson.

”Åsikten att livsmedel baserade på kött, ägg, eller mjölk är oförenlig med hållbarhet är ett ställningstagande som saknar grund i forskningen”, skriver Ola Johansson i ett debattinlägg på gt.se, utformat som ett öppet brev till Göteborgsvarvets ledning.

Och det blir än värre enligt Johansson. I sina instruktioner uppmanades funktionärerna att: ”Om du väljer att äta kött, ta av dig din funktionärströja”.

Ola Johansson menar att funktionärerna på detta sätt tvingas till ett ställningstagande ”som är baserat på en häpnadsväckande okunskap om djurhållning, klimat, miljö och förhållandena på vår svenska landsbygd som funktionärerna förväntas ställa sig bakom”.

För Kungsbacka-Posten utvecklar han:

– Det kan finnas massor av skäl att inte äta kött och jag respekterar det. Men många av de ideella, som exempelvis kommer från IF Rigor, har ingen uppfattning om hållbarhet och vegomat på det sätt som varvet vill göra gällande. Det som retar mig är att man pådyvlar dem en åsikt.

Eller som han skriver i sin text:

”Alla borde ha rätt att välja vad de vill äta, utan att någon ska behöva pekas ut och skämmas över sitt val.”

Ola Johansson sprang denna gång in på tiden 2,21 – en tid som han är nöjd med även om det är en bit ifrån de 1,35 han gjorde 1990. Han vill gärna springa varv nummer 20 nästa år. Men i så fall kräver han att Göteborgsvarvets ledning först svarar på frågan ”Hur tänkte ni nu?”

Hela Ola Johanssons debattinlägg finns att läsa här.

Jacob Humlén

jacob.humlen@kungsbackaposten.se