Vaccin mot covid-19.
Vaccin mot covid-19. Bild: Olof Ohlsson

Nästan 100 coronafall i Kungsbacka – flera misstänkta omikronsmittade i Halland

I Kungsbacka bekräftades 91 nya fall av covid-19 under vecka 48. Det är en ökning av fall om man jämför med veckan, då det registrerades 52 nya coronafall. Just nu finns det dessutom tre misstänkta fall av covidvarianten omikron i Halland.

ANNONS
|

Smittan ökar också i hela Halland och under vecka 48 bekräftades 578 nya fall av covid-19. Veckan innan bekräftades 568 fall.

Just nu finns det tre misstänkta fall av covidvarianten omikron i Halland. Det första misstänkta fallet upptäcktes under förra veckan. Det andra misstänkta fallet under tisdagen. Det tredje upptäcktes antingen under onsdagen eller på torsdagen, enligt smittskyddet i Halland. Dock ska provet skickas på analys. Omikronvarianten har alltså inte bekräftats i regionen än.

I Sverige har 16 fall av omikron bekräftats. Alla fall utom ett ska ha koppling till resa. Det fallet har upptäckts i Stockholmsregionen och i nuläget vet man inte vad det finns för koppling.

ANNONS

– Det är en indikation på att det sker en viss samhällsspridning av omikronvarianten också i Sverige. Vi följer den utveckling och spridning som sker i andra länder Europa. Men det är svårt att säga hur omfattande den är. Det deltavarianten är den som är absolut dominerade, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på torsdagens presskonferens.

I Kungsbacka har 91 nya fall av covid-19 bekräftats. 87 procent av Kungsbackaborna har fått den första vaccindosen och 82,6 fått minst två doser vaccin.

LÄS MER:Få klagomål på snöröjningen – trots rekordsnön: ”Körde på med allt vi hade”

Nya regler har införts – även för vaccinerade

Under onsdagen infördes nya rekommendationer. Bland annat innebär det att man bör bära munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken och att arbetsgivare ska möjliggöra för arbete hemifrån. Detta är en del av den plan som regeringen har spikat för att möta en fjärde coronavåg.

– Rekommendationerna som vi kommer med går att följa utan att ställa in hela livet, sade statsminister Magdalena Andersson (S) på tisdagens presskonferens.

Regeringen har också återigen lagt förslag på att karensavdraget ska slopas och att evenemangsstödet ska förlängas till den 31 mars 2022.

LÄS MER:Ännu en skakig jul för restaurangerna

Hårt slag mot restaurangerna

Det förändrade läget har även ställt till det för restaurangerna runtom i Kungsbacka. Flera sällskap har redan börjat avboka sina julbord.

– Det drabbar ju oss väldigt hårt. Samtidigt förstår jag ju om företag inte vill riskera att all personal blir sjuka i flera veckor, säger Marianne Carlson hotelchef på Säröhus.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS