Nytt uppror över vårdcentralen

Det folkliga upproret ledde till fler tågavgångar. Nu hoppas invånarna i Åsa och Frillesås att bygga upp landets bästa vårdcentral. – Det har gått på andra orter, då hoppas vi att det går även här, säger Calle Hagman.

Han är en av flera talespersoner bakom uppropet på Facebook. I gruppen Republiken FrillesÅsa har de gått ut med att de vill skapa landets bästa vårdcentral. Förebild för det är Borgholm.

– Ungefär lika stort som Åsa. De har 10 000 patienter och tio läkare. Vi har 9 000 patienter och fyra läkare, varav två är vakanta. Förhoppningen är att det ska bli mer attraktivt att jobba på Åsa vårdcentral och att man på så sätt kan fylla luckorna och tillsätta alla läkartjänster. På det sättet skulle vi slippa hyrläkare, säger Calle Hagman, pensionerad tandläkare på orten.

I Åsa är man vana att försöka med folkliga uppror via sociala medier. Gruppen ”Vi som vill att alla Öreundståg ska stanna i Åsa”, startades av Jesper Lindeblad och har gett bra resultat. Han är också drivande bakom vårdcentralskravet.

– Jag hoppas på ett ännu bättre engagemang med denna grupp då det berör alla i Republiken FrillesÅsa. Jag har förhoppningsvis lärt mig ett och annat under tiden jag drivit tåggruppen som jag kan ta med mig in i detta projekt, säger Jesper Lindeblad.

Hur kom ni fram till den här idén?

– Det var Calle som frågade mig om vi kunde göra något åt missnöjet med Åsa vårdcentral. Vi hade ett trevligt och konstruktivt möte där vi kom fram till att vi i alla fall måste göra ett ärligt försök, säger Jesper Lindeblad.

Både Jesper Lindeblad, Calle Hagman och Bengt Andersson är ense om att vårdcentralen har fått oförtjänt dåligt rykte och att det är därför det saknas läkare. Det har i sin tur gjort att patienterna har haft svårt att få tid.

I en tidigare artikel i Kungsbacka-Posten lovade chefen för vårdcentralen, Therese Theander, bot och bättring. Det var i början av december, men Calle Hagman anser att inget händer.

– Om man har en sjuk patient och inget händer, då får man hitta på något annat. Då får man förstärka resurserna, så att det blir attraktivt att söka till den här vårdcentralen, säger Calle Hagman.

Men försöker man inte det?

– Nja, de har sina fyra läkartjänster och två är besatta. Man måste vända det dåliga ryktet. Kanske behövs ett mindre ansvar för läkarna. Problemet är att det är ont om tider. Många hänvisas till Närakuten i Kungsbacka. Det här har varit successivt under de tre senaste åren.

Läs även: Många rasar mot vårdcentral och Vårdcentralen Åsa svarar på kritiken om väntetider

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se