Älgarna kommer inte vidare österut. De stoppar av barriären som Trafikverket byggs. Nu vill eftersöksjägare och andra att något görs åt dödsfällan. Den här tjuren strök med för några dagar sedan. Foto: Roland Werdien

Nytt stängsel dödsfälla för älgarna

Stängslet längs järnvägen ska förhindra självmord. Men det har samtidigt blivit en dödsfälla för älgar i området.

– Jag har varit på plats många gånger i år och det känns för jäkligt, säger Roland Werdien, eftersöksjägare.

Målet för Trafikverket är att minska antalet självmord med 30 procent fram till år 2020. Därför sattes 6 600 meter stängsel upp från Kållered till Frillesås. Anledningen till att stängslen sattes upp var för att förhindra eller fördröja den som tänker ta sitt liv. 80 procent av de som hinner få hjälp efter ett självmordsförsök gör inte om det.

Fyra kilometer

I Kungsbacka har det dock blivit en aning snett. Från motorvägen i Fjärås till Dotetorp strax norr om Åsa är det fyra kilometer stängsel, men bara på ena sidan.

– Det gör att älgar som kommer från öster möter ett staket och kan inte ta sig vidare. Det går ett viltstråk från Tjolöholm och vidare österut. Men älgarna kommer inte vidare eftersom de hindras av staketet, säger Roland Werdien.

Inte själv

Det är framförallt han som kallas ut när något vilt blivit påkört av tåget. Men han får inte gå själv längs rälsen utan måste ha med sig personal från Trafikverket och tågtrafiken måste stoppas. Oftast i upp till en timme varje gång.

– Jag är ganska luttrad över att se döda älgar. Men bara i år har jag varit där sex-åtta gånger, det är åt helsicke för mycket. Det här är ju ett ställe där älgarna bara passerar, normalt sett. Jag får vara glad om jag hittar älgen som blivit påkört, det är bara bitar kvar av den.

Samlar ihop

Roland Werdien försöker samla ihop så mycket som möjligt. Viktigast är käken eftersom man då kan åldersbestämma djuret. Den 6 november kördes en kalv på. I veckan var det dags för en tjur att behöva sätta livet till.

– Den hittades av folk som bor i närheten och det är så klart ingen kul syn att behöva se en söndertrasad älg. I båda fallen kunde vi hitta käken vilket gjorde att vi kunde fastslå att det inte är samma djur. Viktigt att poängtera är att detta inte bara drabbar älgar utan även rådjur. Påkörda älgar måste anmälas, men inte rådjur. Det blir i stort sett ingenting kvar av rådjuren och de är därför svåra att upptäcka. Det blir bara som att köra på en fluga för tågen, säger Roland Werdien.

Problemen med älgar som fastnade vid spåret började redan förra året. Trafikverket har lovat bättring, men ingenting har hänt.

Visste inte

Men Mikael Johansson, ansvarig på myndigheten, säger så här till Kungsbacka-Posten:

– Det här var ett problem som vi inte visste fanns och var medveten om. Det här har kommit under resans gång. Vi har nu pratat med flera jägare och med vår egen viltexpert, som berättar att det här problemet existerar.

Vad ska ni göra nu?

– Det finns olika alternativ. Man skulle kunna sätta stängsel även på andra sidan eller flytta stängslet. Ett tredje alternativ är att göra tunnlar för älgarna och rådjuren, så att de kan passera tryggt under rälsen. Den lösningen har vi på flera platser.

När kommer ni att påbörja det här arbetet?

– Först ska vi tillsammans med vår viltexpert bestämma vilken lösning som är bäst. När han har avgjort det så beställer jag detta. Förhoppningsvis kan vi börja så snart som möjligt, tanken är redan till våren. Det är så klart väldigt olyckligt att det har blivit så här, säger Mikael Johansson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar