På tisdag hålls Dialogmöte på kulturhuset Fyren om flyktingmottagningen. Bilden är från våren 2016, då 380 personer kom till ett liknande informationsmöte på Elof Lindälvs gymnasium. Arkivfoto.

Nytt möte om flyktingmottagningen

På tisdag nästa vecka håller kommunen öppet möte på kulturhuset Fyren för att informera om flyktingmottagningen.

– Vi har sagt att vi ska bli bättre på att kommunicera vad som händer, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

Mötet sker i samband med ett av de återkommande Språkcaféer som brukar hållas på kulturhuset. Det är ett forum där flyktingar träffar Kungsbackabor för att umgås, ställa frågor och lära sig mer svenska. På tisdag klockan 17.30 kommer kommunens ansvariga till Språkcaféet för att hålla ett så kallat dialogmöte om integrationsarbetet och flyktingmottagningen.

På plats finns bland andra kommunalrådet Ulrika Landergren (L), med särskilt ansvar för integrationen.

– Jag kommer att vara där tillsammans med Karin Martinsson, som är integrationschef i kommunen, för att svara på frågor, säger hon.

Kommunens dialogmöten kring flyktingmottagningen startades som ett sätt att hålla kanalerna öppna för frågor från kommuninvånare.

– Vi har sagt att vi måste bli duktigare på att kommunicera ut vad vi jobbar med och hur det går med det arbetet. De här mötena är en del av det, säger Landergren.

Kungsbacka har, som flera andra kommuner, stora problem med att hitta bostäder åt de flyktingar som fått uppehållstillstånd och som av Migrationsverket tilldelats boende i Kungsbacka.

– Flaskhalsen är bostäder. Vi behöver hitta fler lokaler för boende och vi försöker hitta fler som är villiga att hyra ut, förklarar Landergren.

Bara för några veckor sedan talades det om att återigen öppna sovsalar för att överhuvudtaget hitta plats åt de flyktingar som hör till Kungsbackas kvot. Migrationsverket, som sköter kommunplaceringarna, går inte med på några undantag.

– Ja, Migrationsverket är tuffa, men vi har haft bra träffar. Samtidigt är det så att de stänger sina anläggningar och folk kommer ut till kommunerna. Alla måste vara med och ta ansvar, konstaterar Ulrika Landergren.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar