Nya skyltar ska berätta om förr

Snart pryds Kungsbacka av tre nya skyltar som ska berätta om en speciell plats eller byggnads historia.

Sedan tidigare finns ett 70-tal sådana här skyltar uppsatta vid olika byggnader eller platser i kommunen. I ett pressmeddelande berättar Kungsbacka kommun att tre nya skyltar ska sättas upp i juni. Skyltarna de gäller är:

Storgatan 1.

”Skylten beskriver byggnaden, som är en av Kungsbackas äldsta, men också platsen Skansen som haft en strategisk betydelse för både staden och som tingsplats under tiden då Kungsbacka var danskt.”

Tölö kyrka.

”Platsen har varit religiöst centrum ända sedan vikingatiden och tidiga medeltiden, och en av den danske kungens gårdar hette just Tölö. Besökaren kan läsa om den gamla stavkyrkan som stod här och tros vara den första i Västsverige.”

Onsala Båt- och Sjöfartsmuseum.

”Handlar om kaperiets historia och den ökände kaparkaptenen Lars Gathenhielm som ligger begravd tillsammans med sin hustru i Onsala kyrka.”

Kommunen har samarbetat med med Tölö hembygdsgille, Nordhallands hembygdsförbund och Föreningen Båt och Sjöfartsmuseet i Onsala för att få fram historierna som ska berättas.

”Det är fantastiskt vilket engagemang och intresse det finns inom den ideella verksamheten i kommunen. Det betyder mycket för att sprida kunskap om Kungsbackas rika och mångfacetterade historia”, skriver kommunantikvarien Sofia Larsson i pressmeddelandet.

Jacob Humlén