Nya planen för Vallen

Påskbergsvallen kommer att vara KDFF:s hemvist. Åtminstone under våren. Men Kungsbacka kommun hoppas nu ha fixat Tingbergsvallen till hösten – och Svenska fotbollförbundet går med på ett arenabyte. – Det har hänt förr att elitlag bytt arena från vår till höst, säger Ronni Lundqvist, arenaansvarig.

Redan i januari 2018 hade Kungsbacka DFF ett möte med fritidschefen, Ulrika Granfors. KDFF:s ordförande, Gunilla Gustafsson, berättade då om klubbens målsättning – att gå upp i allsvenskan.

– Jag sa att vi har varit femma året innan och den absoluta målsättningen är att ta steget upp. Redan då hade arbetet med Tingbergsvallen kunnat påbörjats, men ingenting har gjorts. Inte förrän de var helt klara på att vi skulle ta steget upp. Det är ju alldeles för sent, säger Gunilla Gustafsson.

Hon säger att föreningen varit helt öppen med att dålig ekonomi har rått. Det har framförallt berott på två saker: uteblivna tv-rättigheter och en usel dansbandsgala.

– Hela tiden har Ulrika Granfors frågat oss om ekonomin, hur den ser ut, om vi kommer att klara det. Det känns som att hon bara har försökt hitta en möjlighet att ta sig ur detta och slippa rusta upp. De försöker hitta smygvägar för att slippa stötta oss, säger Gunilla Gustafsson.

Ingen kommun har så krass syn på idrotten som Kungsbacka, anser hon.

– Om Kungsbacka kommun hade försökt att göra något, men att pengar saknats eller liknande, då hade jag kunnat ha förståelse för det. Men det händer absolut ingenting. Vi fick för ett tag sedan veta att Ulrika Granfors för andra klubbar berättat att ”KDFF kommer att få så mycket pengar att det inte räcker till er”. Hur kan man måla ut oss som en bov i detta?

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) säger att arbetet med att rusta upp Tingbergsvallen är igång, bygglov för ny belysning är inlämnad. Utöver det behövs wifi till arenan.

– Tiden är knapp och bygglovsprocessen kan ta tid. Det är alltid någon i Kungsbacka som ska överklaga när något byggs. Det såg vi inte minst när det gällde elljus på en fotbollsplan i Malevik. Jag är optimist och hoppas det löser sig. Men det kan bli så att Tingbergsvallen inte är klar förrän till hösten. Då hoppas jag man kan byta från Varberg till Kungsbacka efter sommaren, säger Fredrik Hansson.

Borde detta ha varit löst tidigare?

– Jag ska inte värdera det, det är framförallt fritidsförvaltningen som driver frågan och det är alltid lätt att vara efterklok.

Ronni Lundqvist, arenaansvarig på Svenska Fotbollförbundet, konstaterar att Kungsbacka DFF har anmält Påskbergsvallen som hemmaarena.

– Men visst, det går att byta under säsong, det har hänt förr. Exempelvis började Ängelholm spela på Olympia i Helsingborg innan man bytte till sin ordinarie hemmaplan. Men nu läggs spelordningen snart och då är det Varberg som gäller för Kungsbacka DFF, säger Ronni Lundqvist.

Skulle Tingbergsvallen kunna godkännas om man sätter upp elbelysning och fixar wifi?

– Det kan jag inte kommentera eftersom vi inte har varit i Kungsbacka och besiktigat arenan.

Gunilla Gustafsson är skeptisk till att byta arena mitt i seriespelet.

– Jag kan ju inte säga till sponsorer att de får vara en halv säsong på Påskbergsvallen ”sedan får vi se”. Vi binder upp deras skyltar under en säsong. Sen handlar det om säkerhet och annat, det är inte bara så enkelt att man ska spela en fotbollsmatch på en gräsplan, säger Gunilla Gustafsson.

Ulrika Granfors, fritidsförvaltningens chef, konstaterar att de jobbar på en lösning, men vågar inte ge någon tidsaspekt.

– Vi skickade in en bygglovsansökan för elljus på Tingbergsvallen för två veckor sedan. Jag har inte hört hur det har gått med den, jag antar att de inte hunnit behandla den, säger Ulrika Granfors.

Kan ni få förtur?

– Jag tror inte kommunen får förtur mot andra medborgare. Alla anser att just deras ärende är viktigast.

Borde ni ha agerat tidigare?

– Det är först nu, efter säsongen, som det är ett faktum att vi har ett allsvenskt lag. Vi har inte agerat innan dess. Bland annat eftersom det varit osäkert hur KDFF skulle utvecklas under 2018.

Hur menar du då?

– Det får du egentligen frågan Kungsbacka DFF om. Sportsligt har det gått jättebra, men ekonomiskt har det gått mindre bra. Ekonomin i sig spelar kanske ingen roll för oss, men frågan var om vi skulle ha ett allsvenskt lag eller inte. Nu har vi det och jobbar för en lösning, säger Ulrika Granfors.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se