Arkivfoton

Ny toppnotering för viltolyckor

I landet rapporterades över 61 000 viltolyckor under 2017. Det är en ny toppnotering och innebär att trenden med allt fler olyckor fortsätter. Även i Kungsbacka ökade viltolyckorna stort.

Det är Nationella viltolycksrådet som sammanställer statistik kring olyckorna i landet. Under 2017 fortsatte alltså den negativa trenden och totalt var det knappt 61 200 olyckor som rapporterades in till polisen. Det är den hittills högsta noteringen och kan jämföras med 2016 då drygt 58 500 olyckor anmäldes.

– Statistiken kommer inte som någon överraskning. Vi följer trenden hela tiden. I juni såg prognosen för 2017 ännu mörkare ut än hur det sedan blev, säger Lars-Erik Nilsson som är verksamhetsledare på Nationella viltolycksrådet.

I Kungsbacka kommun anmäldes 451 olyckor under 2017, vilket är exakt hundra fler än 2016. Varför olyckorna i landet ökar är dock inte en enkel fråga att besvara men Nilsson nämner några saker som kan ha betydelse för statistiken.

– Förändringar i förutsättningarna för vilda djur kan leda till att viltolyckorna ökar. Som någon redan nämnt har vi haft en torr vår och sommar vilket kan förändra var djuren söker vatten och med otur kan det söket gå över vägar, säger Nilsson och pratar också om förändringar i skog- och jordbruk kan påverka.

– Trafikincidenterna blir inte mindre utan ökar och det främst på höghastighetsnätet.

Däremot hoppas han att problemet med viltolyckor tas på allvar eftersom olyckorna också kostar samhället mycket varje år i form av insatser, skador och jaktförluster.

– Man kan fundera på om man inte ska satsa lite mer för att analysera vad viltolyckorna beror på.

Som privatperson som finns det ett par saker som Lars-Erik Nilsson tycker att man kan tänka på för att minska risken att vara med i en olycka.

– Det är viktigt att tänka på hastigheten. Lägre hastighet förlänger reaktionstiden. Sedan gäller det att man är uppmärksam men kanske också ökar sin kunskap och till exempel vet att om man ser ett rådjur eller en hjort kan det innebära att det kommer fler så att man inte bara tänker att det var tur att man klarade sig.

Inträffar ändå en viltolycka har man skyldighet att rapportera detta till polisen. Rådjursolyckor är de överlägset vanligaste bland de rapporterade viltolyckorna.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se

Viltolyckor

Vid olyckor där björn, varg, lo, järv, kronvilt, dovvilt, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn är inblandade råder skyldighet att rapportera detta till polisen.

Relaterade artiklar
Fler artiklar